13 aprilie 2021

Primele ediţii de Concurs Internaţional de Canto „IONEL PERLEA”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul Judeţean Ialomiţa prin Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” în parteneriat cu Asociaţia SUONARTE organizează primele ediţii de Concurs Internaţional de Canto „IONEL PERLEA” şi Masterclass Internaţional de Operă, susţinut de soprana NELLY MIRICIOIU.

Concursul Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” din Slobozia, Ialomiţa aniversează în acest an ediţia a XXX-a. Cu această ocazie, concursul primeşte un format nou, cu participare internaţională. Astfel, a luat naştere prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Ionel Perlea”, adresat atât studenţilor, cât şi cântăreţilor de operă din toată lumea, fiind prima ediţie cu format de operă, păstrându-se componenta de lied doar în ceea ce priveşte compoziţiile lui Ionel Perlea.

Concursul Internaţional de Canto „Ionel Perlea” se desfăşoară în perioada 27 – 29 mai 2021, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Slobozia, judeţul Ialomiţa.

Participanţii se pot înscrie până în data de 20 aprilie 2021, la adresele de email: office@suonarte.ro şi info@suonarte.ro, regulamentul concursului putând fi consultat fie pe site-ul https://perlea.ro, fie pe site-ul https://suonarte.ro.

Din juriul primei ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Ionel Perlea” fac parte nume mari ale scenelor lirice mondiale:

– Nelly Miricioiu: Preşedintele juriului – Marea Britanie
– Alessandro Cedrone, dirijor – Italia
– Florenţa Marinescu, soprană – Romania
– Mihai Munteanu, tenor – Republica Moldova
– Mirella Bunoaică, soprană – România

Premiile în bani sunt în valoare totală de aproximativ 5.000 euro, la care se adaugă semnarea unor contracte de colaborare oferite de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Opera Braşov şi Opera Naţională Română Timişoara, în stagiunea 2021-2022.

Fiind prima ediţie internaţională şi având un format nou, la concurs pot participa şi laureaţii ediţiilor precedente ale Concursului Naţional de Interpretare a liedului „Ionel Perlea”, care întrunesc condiţiile de participare.

Etapa finală se va desfăşura cu acompaniament de orchestră, în care finaliştii vor interpreta două arii de operă. De asemenea, tot în runda finală vor fi invitaţi atât reprezentanţi ai unor importante agenţii de management din lume, precum şi ai instituţiilor de operă din ţară, pentru ca participanţii să aibă cât mai multe oportunităţi în ceea ce priveşte cariera viitoare.

Este pentru prima oară când concursul va fi urmat de un MASTERCLASS INTERNAŢIONAL, unde pot participa atât câştigătorii concursului, cât şi alţi cântăreţi selectaţi în urma unor preselecţii. Începând din acest an, vor fi invitaţi pentru a susţine acest Masterclass nume mari ale scenelor lirice mondiale. Această primă ediţie va fi coordonată de celebra soprană Nelly Miricioiu, mentor de excepţie, apreciată în cele mai importante instituţii culturale din lume pentru calităţile sale pedagogice în artele interpretative.

Masterclass-ul se va desfăşura în perioada 1 – 5 iunie 2021, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”. Participanţii se pot inscrie până în data de 20 aprilie 2021, la adresele de email: office@suonarte.ro şi info@suonarte.ro, regulamentul concursului putând fi consultat fie pe site-ul https://perlea.ro, fie pe site-ul https://suonarte.ro.

Dirijorul Ionel Perlea, născut în Ograda, judeţul Ialomiţa, este o personalitate respectată în Europa şi America, dar prea puţin cunoscută în România. Acesta este rezultatul dezrădăcinării maestrului de ţara lui în urma celui de Al Doilea Război Mondial. Aşa se face că, destinul împlinit pe deplin profesional, a rămas până azi neîmplinit pe plan personal. Ionel Perlea a tânjit după Ograda natală până în ultimul an al vieţii sale, când a reuşit să revină acasă şi a susţinut trei concerte la Bucureşti. În memoria sa, dar şi pentru recuperarea renumelui ilustrului dirijor, de 30 de ani, la Slobozia, organizăm Festivalul şi Concursul Internaţional Ionel Perlea, îmbogăţit an de an cu evenimente noi!, Clementina Tudor, Managerul General al Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”.

Ne bucură şi ne onorează parteneriatul cu Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, precum şi deschiderea şi sprijinul autorităţilor locale în ceea ce priveşte tot conceptul acestor programe educaţionale şi culturale, care, în cel mai scurt timp, ne dorim sa fie de referinţă în Europa culturală. Numele lui Ionel Perlea şi valoarea imensă, care îi este, culmea, mai recunoscută în străinătate, reprezintă un garant al calităţii, al muncii şi al profilului de adevărat muzician şi geniu şi va înlesni misiunea noastră de a sprijini, promova şi ajuta tinerii români la început de parcurs artistic, Cătălin Toropoc, Preşedintele Asociaţiei Culturale SUONARTE.