30 iunie 2022

Primele rezultate ale controalelor ANSVSA desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Raw meats on Butcher's shop. Stock Image.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 28.03.2021 – 14.04.2022, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în:
– 6.286 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate în cadrul exploataţiei);
– 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii;
– 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul cărora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine;
– 21 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor (3 Arad, 2 Caraş Severin, 2 Cluj, 2 Constanţa, 1 Dâmboviţa, 1 Dolj, 4 Gorj, 4 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi).

În intervalul 28.03. – 14.04.2022, în România au fost sacrificaţi în total 62.248 de miei şi iezi.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin:
– aplicarea a 423 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.934.180 de lei;
– emiterea a 8 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii;
– emiterea a 2 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.676 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (495 kg. produse din carne, 281 kg. carne proaspăta, 652 kg. peşte şi produse din pescuit, 248 kg. diverse produse alimentare).

Cu ocazia controalelor efectuate în trafic, au fost reţinute oficial, eutanasiate şi neutralizare 54 capete tineret porcin (animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare).

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate, pot fi menţionate următoarele:
– desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
– deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
– etichetare necorespunzătoare;
– lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol;
– lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
– utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
– deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfăşurare, urmând ca rezultatul final al acestor acţiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar.

Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară

Sursa foto: Pixabay