Publicat: 16 Aprilie, 2020 - 13:40
Share

În perioada 30.03.2020 - 15.04.2020, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale la 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanţe privind suspendarea activităţii şi a 11 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială sau sechestru şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, peşte, produse din carne, produse de panificaţie etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Totodată, inspectorii DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti au asigurat supravegherea funcţionării şi au verificat condiţiile de igienă şi bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

Până la această data, au fost amenajate la solicitare autorităţilor locale şi autorizate să funcţioneze centre de sacrificare temporară, în pieţe, în 9 judeţe.

De asemenea, la nivel naţional, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

Numărul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru specia ovine, în care se sacrifică miei în această perioadă, este de 101.

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:
- comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare şi fără respectarea condiţiilor de igienă;
- neconformităţi privind demonstrarea trasabilităţii;
- comercializare animale fără documente de transport şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
- etichetarea şi ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfăşurare, urmând ca rezultatul acestor acţiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

Reamintim că ANSVSA recomandă tuturor cetăţenilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, bineînţeles, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

Preşedintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, asigură cetăţenii că inspectorii sanitari veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sunt în permanenţă la datorie, pentru a asigura un comerţ civilizat cu produse alimentare sigure.

Reamintim tuturor cetăţenilor numărul de Call- Center al instituţiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice reţea de telefonie.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: