4 februarie 2023

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ambasadorului agreat al Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 25 ianuarie 2023, pe ambasadorul agreat al Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat nivelul excelent al relațiilor româno-turce de parteneriat strategic, dialogul politic dinamic, la toate nivelurile, cooperarea solidă într-o gamă largă de sectoare, precum și puternicele legături interumane.

Cei doi interlocutori au subliniat dinamismul schimburilor comerciale dintre România și Republica Turcia, remarcând potențialul încă foarte mare de dezvoltare a relației economice, care trebuie valorificată în continuare, în beneficiul ambelor state.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia comună de înființare a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia / ședința comună de guvern – noua structură de cooperare care ar urma să fie lansată în cursul acestui an, având drept obiectiv programatic întărirea dimensiunii strategice a dialogului bilateral. În context, ministrul român a subliniat relevanța unei astfel de platforme de cooperare, inclusiv din perspectiva eforturilor întreprinse la nivel regional, european și transatlantic, de consolidare a rezilienței comune la provocările geopolitice și de securitate tot mai mari.

Întrevederea a prilejuit, totodată, și un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei regionale, în context fiind evocată relevanța formatului trilateral de consultare România-Polonia-Turcia. De asemenea, a fost discutată lansarea în perioada următoare a activității grupului de lucru comun privind Marea Neagră, convenit cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Ankara din luna decembrie (http://www.mae.ro/node/60531).

Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe oficialul turc de întregul sprijin al autorităților române pe durata mandatului său în România și i-a urat succes în îndeplinirea atribuțiilor sale.