4 octombrie 2022

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a lui Frank Rose, Administratorul Principal Adjunct al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 21 iulie 2022, pe Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite (NNSA) şi fost negociator-şef al Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011, aflat în vizită la Bucureşti.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa simbolică a vizitei Administratorului Principal Adjunct al NNSA, care are loc în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, şi care se înscrie în dialogul curent foarte dinamic şi substanţial dintre cele două state. A subliniat relevanţa crescută a Parteneriatului Strategic în actualul context regional şi necesitatea dezvoltării acestuia, pe toate dimensiunile sale.

În context, Bogdan Aurescu a reamintit cu plăcere cooperarea substanţială şi fructuoasă cu Frank Rose, în perioada în care ambii oficiali au fost negociatorii-şefi ai Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat şi intrat în vigoare în 2011. Acest Acord şi ulterioara operaţionalizare a bazei de la Deveselu în 2016 au avut o contribuţie consistentă la dezvoltarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, Acordul reprezentând un pilon important al dimensiunii de apărare şi securitate a Parteneriatului Strategic.

Cu ocazia întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza de securitate provocată de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi interlocutori au abordat în mod special aspecte privind siguranţa nucleară în contextul acţiunilor iresponsabile ale forţelor armate ruse din imediata apropiere a unor centrale nucleare în funcţiune (cum este centrala de la Zaporojie) sau a siturilor în conservare de pe teritoriul Ucrainei (fosta centrală de la Cernobîl).

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat riscurile de securitate pentru întreaga comunitate transatlantică care rezultă din continuarea ofensivei ruse în Ucraina. În acest context, a evocat deciziile importante ale Summitului NATO de la Madrid privind consolidarea şi eficientizarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, precum şi implementarea practică a acestora. Astfel, a mulţumit pentru prezenţa militară americană în România, amplificată după declanşarea agresiunii ruse, respectiv pentru anunţul de la Madrid al Preşedintelui Biden privind creşterea pe mai departe a acesteia.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile complexe şi susţinute luate de autorităţile române în sprijinul Ucrainei şi a evidenţiat rolul României în acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi în facilitarea exportului de grâne din Ucraina către alte părţi ale lumii.

Oficialul american a apreciat în mod deosebit eforturile României de a susţine Ucraina şi de a atenua repercusiunile globale ale invaziei Federaţiei Ruse.

Şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea şi interesul crescute ale României de a consolida în continuare cooperarea cu SUA în domeniul energiei nucleare civile. Astfel, s-a referit la importanţa componentelor majore ale programului bilateral România-SUA de cooperare în domeniul nuclear civil, respectiv retehnologizarea Unităţii 1 a centralei Cernavodă, construirea reactoarelor 3 şi 4 şi dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR), de nouă generaţie. Acestea au potenţialul de a plasa energia nucleară civilă între pilonii principali ai Parteneriatului Strategic cu SUA şi de a avea o contribuţie majoră la securitatea energetică a României şi a regiunii.

Ministrul Aurescu a transmis aprecierea pentru includerea proiectului dezvoltării în România a unei centrale bazate pe tehnologia SMR printre proiectele-fanion ale Parteneriatului Global pentru Investiţii şi Infrastructură, lansat de G7 la Summitul din Elmau, Germania, respectiv pentru decizia de acordare a unei finanţări iniţiale a SUA în valoare de 14 milioane dolari.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto MAE