13 august 2022

Primirea de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, a Majestăţii Sale Philippe, Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 17 iunie 2022, pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

Vizita Majestăţii Sale a avut loc pe fondul consolidării şi al intensificării dialogului bilateral la nivel înalt dintre România şi Belgia, la care se adaugă cooperarea strânsă dintre cele două state în domeniul apărării, inclusiv în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent militar la Grupul de luptă NATO din România.

În cadrul convorbirilor, cei doi şefi de stat au salutat dinamica pozitivă a relaţiei bilaterale dintre România şi Belgia, în multiple domenii, şi coordonarea strânsă în plan european şi internaţional.

Preşedintele României a apreciat rezultatele foarte bune ale cooperării dintre cele două ţări în domeniul apărării şi a mulţumit Majestăţii Sale pentru contribuţia Belgiei la măsurile de apărare şi descurajare de pe Flancul Estic, în mod deosebit pentru participarea la Grupul de luptă NATO din România.

Din perspectiva securităţii şi apărării, discuţiile celor doi şefi de stat s-au concentrat pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, precum şi pe măsurile de ajutorare a refugiaţilor ucraineni. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua să ofere asistenţă umanitară Ucrainei, accentuând rolul hub-ului de la Suceava pentru transferul sprijinului internaţional în beneficiul acestei ţări.

Preşedintele României a arătat, totodată, că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ameninţă brutal arhitectura de securitate europeană şi ordinea internaţională bazată pe reguli, iar Aliaţii şi partenerii trebuie să continue să acţioneze unitar şi coordonat, atât în cadrul NATO, cât şi la nivelul Uniunii Europene, pentru a diminua impactul efectelor multiple şi profunde pe care le produce acest război.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, de asemenea, poziţia României de susţinere a procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul opiniilor Comisiei Europene publicate astăzi şi al deciziilor prevăzute pentru reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu militarii români, belgieni şi din celelalte contingente aliate aflaţi în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cărora le-au mulţumit pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunile, ca parte a efortului aliat comun din regiunea Mării Negre.

Sursa foto Administratia Prezidentiala