5 octombrie 2022

Primirea de către secretarul de stat Iulian Fota a ambasadorului agreat al Republicii Bulgaria, Radko Todorov Vlaykov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat Iulian Fota l-a primit joi, 24 februarie 2022, pe Radko Todorov Vlaykov, ambasadorul agreat al Republicii Bulgaria la Bucureşti, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale dintre România şi Republica Bulgaria şi a evidenţiat parteneriatul solid dintre cele două state în cadrul UE şi NATO.

Secretarul de stat Iulian Fota a evidenţiat dinamica în creştere a contactelor bilaterale şi a apreciat că acestea vor facilita o bună pregătire a celei de-a VI-a reuniuni a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria, care va avea loc în cea de-a doua parte a anului 2022.

În contextul evoluţiilor de tensiune majoră cauzate de invazia ilegală a Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse, cei doi oficiali au avut un schimb consistent de vederi cu privire la implicaţiile grave la adresa securităţii spaţiului euroatlantic. Secretarul de stat Iulian Fota a condamnat ferm agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reprezentând o violare gravă a dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă. În context, a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.

Totodată, cei doi oficiali au discutat cu privire la măsurile pentru protejarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor români şi bulgari din Ucraina şi pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi. În context, au evidenţiat necesitatea coordonării strânse între statele partenere şi aliate şi adoptării unei poziţii unitare la nivelul UE şi NATO de condamnare a acţiunilor Rusiei, în vederea dezescaladării şi reluării dialogului pentru pace.

În încheiere, secretarul de stat Iulian Fota a transmis ambasadorului agreat al Bulgariei la Bucureşti mult succes în îndeplinirea mandatului său.