25 iunie 2022

Primul Program Operaţional Regional al unei regiuni a fost avizat de Guvernul României şi trimis la Comisia Europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Moment istoric pentru România. Primul Program Operaţional Regional al unei regiuni a fost avizat de Guvernul României şi trimis la Comisia Europeană

Guvernul României a avizat astăzi Programul Operaţional Regional al Regiunii Vest, pentru exerciţiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management.

„Pot să spun că e un moment istoric pentru noi şi pentru România, în acest proces de descentralizare, pentru că, pentru prima dată în România, un plan de dezvoltare şi o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanţare pe măsura ambiţiilor noastre la nivelul regiunii Vest”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Regiunea Vest devine, astfel, prima din România cu un Program Operaţional Regional propriu, avizat de Guvern şi trimis la Comisia Europeană. Din acest punct, negocierile pentru Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 se vor purta direct între ADR Vest şi instituţia de la Bruxelles.

„Odată cu acest demers, se vor putea optimiza foarte mult procesele de relaţionare cu beneficiarii, se vor putea simplifica documentaţiile şi modul în care interacţionăm, vom putea urgenta timpii de reacţie faţă de solicitările beneficiarilor, vom digitaliza foarte mult procesele şi, nu în ultimul rând, vom putea să adaptăm mai bine proiectele la nevoile regiunii. Sper că această schimbare va fi dublată şi de faptul că, în limbajul comun, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor”, a mai spus Sorin Maxim.

Se aşteaptă ca Programul Operaţional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest să fie aprobat de Comisa Europeană în luna iulie a acestui an. Până la lansare, ADR Vest va continua pregătirea ghidurilor de finanţare şi consultările publice pe teme de interes pentru potenţialii beneficiari. Vă reamintim, resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operaţional Regional vor depăşi 1 miliard de euro.