Publicat: 6 August, 2017 - 13:00
Share

"Eu nu stau în scaunul de ministru. Eu implementez un program de guvernare. Dacă întârzierea este din vina ministerului Educaţiei, da, îmi voi da demisia. Dar dacă este vina unor edituri, care intenţionat blochează acest lucru, vom vedea după data de 10 august. (...) Există riscul să se întârzie pentru că anul trecut, în octombrie, ar fi trebuit finalizate programele şcolare pentru clasa a V-a, dacă aveam un Guvern responsabil. Le-am terminat noi după ce am venit, în martie, anul acesta", a declarat ministrul Educaţiei Liviu Pop.

Până în acest moment, au fost aprobate manualele doar pentru şapte discipline din cele 25, printre care cele de sport şi religie. Editurile au depus contestaţii la materiile importante cum ar fi matematica sau limba română.

"La matematică sunt mai mult de şapte manuale deoarece nu am mai pus condiţia de minimum trei manuale alternative, adică oricine s-a încadrat în baremul de calitate-preţ în conformitate cu programa a putut participa la licitaţie. Ceea ce a dus ca la anumite discipline să fie mai multe manuale. Ne dorim ca pe 11 septembrie să avem toate manualele, nu depinde totul de Ministerul Educaţiei. Fiind procedură de licitaţie începută acum câteva luni, orice intervenţie în procedura de licitaţie ar însemna ilegalitate. Ideal ar fi fost să nu existe nicio contestaţie şi toate cele 25 de discipline să plece către Inspectoratele Şcolare", adăugat Pop.

Federaţia Naţională a Părinţilor a avut, în contextul licitaţiei procedurilor pentru achiziţia de manuale, o întâlnire cu ministrul Educaţiei. După discuţii, părinţii au aflat că manualele pentru matematică şi limba română vor ajunge în şcoli la sfârşitul lunii octombrie. În schimb, cele de sport vor fi gata la timp.

"Din păcate, este vorba despre manualele de limba şi literatura română şi matematică, acestea vor întârzia. Cele de educaţie fizică şi sport sau de consilie personală vor ajunge la timp în şcoli", a explicat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP).

Pentru manualele de clasa a V-a, Ministerul Educaţiei a alocat un buget de 25 de milioane de lei, iar pentru retipărirea manualelor pentru alte clase se vor cheltui 15-17 milioane de lei.

În perioada 7-11 august, unităţile şcolare îşi vor putea alege manualele pentru cele şapte discipline aprobate în urma licitaţiei.