9 august 2022

Primul simulator NuScale din Europa va fi instalat la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Simulatorul NuScale pentru reactoarele modulare mici („SMR”) va fi instalat la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti pentru a susţine formarea următoarei generaţii de experţi, tehnicieni şi operatori nucleari din România. Simulatorul va reproduce o cameră de comandă a unui reactor modular mic şi va permite specialiştilor să se familiarizeze cu o tehnologie deja recunoscută ca fiind o soluţie de energie curată pentru viitor. Astfel ia naştere în UPB un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România.

„Centrul E2”, aşa cum va fi numit, este primul de acest fel din Europa şi al patrulea din lume. Construirea acestuia este posibilă prin intermediul finanţării acordate de Departamentul de Stat al SUA, în cadrul programului FIRST (Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology).

Cu ocazia lansării proiectului, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti a declarat: „Mă bucur că am reuşit să fructificăm această oportunitate şi să finalizăm prima etapă a parteneriatului nostru cu NuScale. Punem bazele simulatorului SMR în Universitatea Politehnica din Bucureşti atât pentru că dorim să contribuim la parteneriatul strategic dintre România şi SUA, dar şi pentru că dorim să contribuim la independenţa energetică a României. Proiectul va fi finalizat în 2023 iar în următorii ani am încredere că vom putea forma o generaţie de specialişti capabili să gestioneze o reţea energetică independentă. Îi mulţumesc domnului John Hopkins pentru colaborare şi încredere”.

Centrul E2 utilizează modelarea computerizată de ultimă generaţie în cadrul unui simulator al camerei de comandă a centralei SMR NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator în camera de comandă” la o centrală SMR cu 12 unităţi pentru a învăţa caracteristicile revoluţionare unice de securitate ale tehnologiei NuScale. Instalarea Centrului E2 şi formarea instructorilor centrului vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023.

Sursa foto Universitatea Politehnica din Bucureşti