Publicat: 30 Ianuarie, 2012 - 13:14
Share

Liderii Uniunii Europene se reunesc, Luni, 30 Ianuarie, la Bruxelles, în cadrul unui nou summit.

Principala tema de discutie este legata de problemele inca nerezolvate din Grecia. Politicienii au in vedere si adoptarea unui tratat privind fondul permanent de criza al zonei euro si stabilirea unui acord pentru introducerea regulii bugetului echilibrat in legislatiile nationale.

Principalele discutii din cadrul summit-ului se vor concentra pe infiintarea fondului permanent de criza al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu in decembrie si de problemele inca nerezolvate ale Greciei.

Negocierile dintre guvernul elen si detinatorii privati de obligatiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au sanse mici sa se incheie inainte de debutul summit-ului. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, daca Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privati. Pachetul de finantare a fost convenit de principiu in luna octombrie a anului trecut, insa nu s-a concretizat in lipsa unui acord cu institutiile financiare private.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de Luni, tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criza cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui sa devina operational din luna iulie, cu un an mai devreme decat se preconiza.

Alte doua zeci de 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate vor fi redirectionate spre crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, precum si masuri de stimulare a creditarii catre firme si companii mici si mijlocii.

Totodata, liderii europeni ar trebui sa faca progrese in privinta stabilirii termenilor si conditiilor cuprinse in pactul fiscal convenit in decembrie, care ar trebui sa impuna statelor semnatare, printre care se numara si Romania, o disciplina fiscala stricta, construita in jurul unui deficit bugetar cat mai apropiat de zero.