8 august 2022

Primul unificator al poporului român, Mihai Viteazul, cinstit astăzi la Mănăstirea Dealu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unirea Principatelor Române a însemnat un capitol nou, de glorie, în istoria poporului nostru, în care românii, prin vocea şi braţul domnitorului Mihai Viteazul, au fost şi făuritorii, dar şi beneficiarii acestui moment, de care şi astăzi ne amintim cu mândrie.

Cu prilejul împlinirii a 422 de la Unirea Principatelor Române – la 1600, astăzi, 27 mai 2022, Arhiepiscopia Târgoviştei, la iniţiativa Înaltpresfinţitului Părinte Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, a organizat un ceremonial militar-religios, în cinstea voievodului Mihai Viteazul şi a actului istoric care, pe lângă urmările lui teritoriale, administrative, politice şi militare, s-a transformat într-un simbol a ceea ce voinţa individuală poate realiza atunci când se contopeşte cu voinţa celor ce vorbesc aceeaşi limbă şi care îşi au rădăcinile în acelaşi pământ.

Evenimentele au avut loc la Mănăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală, locul unde se află depus capul marelui domnitor – Mihai Viteazul.

La festivităţi, din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, secretarul general al judeţului, Dănuţ Nicolae Popa Stănescu, şi administratorul public Cristian Avanu.

De asemenea, au fost prezenţi: prefectul judeţului Dâmboviţa, Claudia Gilia, parlamentari de Dâmboviţa, reprezentanţi ai Primăriei Târgovişte, ai Universităţii Valahia din Târgovişte, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, elevi şi un număr mare de credincioşi.

În timpul domniei lui Mihai Viteazul, la data de 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei ţări româneşti cu un singur conducător.

Tot astăzi, a fost comemorată şi împlinirea a 421 de ani de la moartea martirică a întregitorului Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei.

Ctitorie a voievodului Radu cel Mare, Mănăstirea Dealu a fost restaurată în perioada 2000-2018, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, dr. Nifon.

Compartimentul Imagine, Relaţii Externe, Consiliul Judeţean Dâmboviţa

Sursa foto Basilica