29 noiembrie 2021

Principala realizare a summitului Putin-Biden

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Acordul președinților Federației Ruse și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, de a reafirma inacceptabilitatea unui război nuclear, în care nu pot fi câștigători, este cea mai importantă realizare a summitului, a declarat fostul deputat, președinte al Consiliului public rus pentru cooperare internațională și diplomație publică, Serghei Ordzhonikidze.

Discuțiile dintre președinții Federației Ruse și Statele Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, au avut loc miercuri la Geneva, întâlnirea a durat aproape 5 ore, inclusiv cu o pauză. Drept urmare, liderii au adoptat o declarație comună în care semnalează că Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și ca acesta nu ar trebui niciodată dezlănțuit. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la o întâlnire de la Geneva din 1985.

„Aceasta este cea mai importantă realizare a summitului. Este o realizare remarcabilă că, în realitățile de astăzi, am ajuns la un acord din partea statelor cu o astfel de formulă, în ciuda diferențelor geopolitice. Toate celelalte probleme în relație, legate de comerț și așa mai departe, pot fi rezolvate, dar acest lucru se poate face numai în condiții de pace. În condiții de pace, sunt posibile negocieri cu privire la toate celelalte chestiuni „, a spus Ordzhonikidze pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Ordzhonikidze, aceasta este problema principală în relațiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii și este important ca tocmai această problemă să fie convenită de ambii președinți.

Rusia și Statele Unite vor începe consultări privind stabilitatea strategică

„A existat o situație strategică diferită – atunci armata noastră de jumătate de milion era în RDG. Desigur, din punctul de vedere al realităților geopolitice, situația este diferită acum și în 1985, dar în același timp, este important ca aceste două țări au capacitatea de a se distruge atât una pe cealaltă, cât și întreaga lume și depinde de ele ca relația sa nu alunece într-o conflagrație globală. Acum este la fel de relevantă aceasta abordare ca în 1985. Această problemă este mai importantă decât toate alte probleme „, crede expertul.

În 1985, a avut loc la Geneva prima întâlnire a liderilor Statelor Unite și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Rezultatele au fost înregistrate într-o declarație comună, în care se spunea că „un război nuclear este inacceptabil, nu poate exista niciun câștigător în el, părțile nu vor depune eforturi pentru superioritatea militară”.

Redactor Ciprian Pop