Publicat: 6 Martie, 2014 - 16:59
Share

Traian Băsescu susţine declaraţii joi, de la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina. AMOS News transmite principalele declaraţii ale şefului statului:

-Acțiunile Federației Ruse au fost calificate ca fiind acte de agresiune. Consilul condamnaă violarea suveranitățiii și integrității Ucrainei.

- Se cere imediat retragerea forțelor armate ruse din Ucraina. Se cere Rusiei să permită imediat accesul observatorilor internaționali

- UE consideră că are responsabilități pentru pacea și securitatea Europei și ca atare se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situației din Ucraina. Consiliul cheamă Federația rusă să intre în guvern cu guvernul legitim al Ucrainei și să înceapă imediat negocieri 

- Dacă nu se îndeplinesc cerințele, se pot lua restricții de călătorie pentru anumiți demnitari, înghețarea averilor pe teritoriul UE- depozite în bănci, bunuri, obiective, investiții și acțiuni.

- Este posibilă anularea summitului UE- Federația rusă. Dacă FR va continua destabilizarea Ucrainei se vor aplica sacțiuni de largă cuprindere. Sancțiunile vor putea viza energia, comerțul, relații finaciare și exporturile de armament 

Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene se reunesc de urgenţă la Bruxelles, într-un Consiliu European, pentru a adopta măsuri ca răspuns la escaladarea crizei din Ucraina.

România este reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu.

România s-a oferit să medieze între Moscova şi Kiev, iar preşedintele Traian Băsescu să conducă negocierile, anunţă Euronews.

"În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere", a spus joi dimineaţă Traian Băsescu, pe Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Bruxelles.