Publicat: 12 August, 2012 - 14:03
Share

Cel mai mare distribuitor de produse pentru protecția plantelor, Alcedo, și unul dintre cei mai mari ameliatori, producători şi distribuitori de seminţe pentru cultura mare şi plante furajere care activează pe piaţa din România, Caussade Semences Est Europa, au decis implementarea și utilizarea sistemelor ERP Socrate dezvoltate de BITSoftware pentru a-și menține și consolida pozițiile de lideri pe piață.
Lider pe piaţa de distribuţie a produselor de protecţia plantelor,  Alcedo a considerat necesară implementarea unui sistem ERP flexibil, care să îi permită în continuare dezvoltarea rapidă și fără riscuri. Alegerea companiei s-a bazat pe complexitatea și funcționalitățile sistemului Socrate+ ERP, specifice activităților de producție și distribuție ale companiei: trasabilitatea completă a produselor, actualizarea în timp real a stocurilor, indiferent de canalul de vânzare utilizat, managementul eficient al costurilor de orice natură, etc. „Întrucât noi ne adresăm în principal micilor fermieri, iar aceștia nu dispun de bani cash, noi livrăm pesticide și primim de la ei produse agricole. Iar prețul produselor agricole este stabilit de exportatori, în funcție de niște standarde de calitate agreate la nivel mondial. În plus, plata se face doar în momentul în care se face exportul, adică vaporul încărcat cu cerealele noastre părăsește portul. Pentru fiecare tip de produs agricol, pe lot și pe producător, negociem un preț agreat cu exportatorul, preț care include și marja noastră de profit. De aceea, pentru noi este esențial să putem controla corect stocurile și livrările în funcție de producătorul agricol de la care primim produsele, astfel încât să ne consolidăm marjele de profit”, a explicat Flavia Bolboacă, directorul economic al Alcedo.
La rândul lor, cei de la Caussade Semences Est Europa au ales SocrateOpen întrucât permite îmbunătăţirea gestionării trasabilităţii producţiei realizate, managementul culturii prin urmărirea profitabilităţii pe tipuri de culturi, realizarea unui sistem de raportare eficientă, creşterea productivităţii angajaţilor şi posibilitatea operării în sistem din orice locaţie, prin utilizarea interfeţei web. „Am ales să lucrăm cu BITSoftware datorită multiplelor garanţii oferite: platformă tehnică competitivă şi flexibilă, interfață java și web, posibilitatea de a customiza aplicația astfel încât să se potrivească cu specificul de producţie, dezvoltare şi comercializare al companiei, funcționalitatea de gestiune a relațiilor cu clienții inclusă în sistem reprezentând un punct în plus pentru SocrateOpen ERP. Ţinând cont de particularităţile procesului de producție în agricultură, Caussade Semences a decis ca modulul de gestionare a proiectelor din cadrul Socrate ERP să fie astfel adaptat încât să permită, pe de o parte, gestionarea trasabilităţii producţiei realizate, iar pe de altă parte, urmărirea profitabilităţii pe tipuri de culturi”, a precizat Monica Crivăţu, directorul de operaţiuni al Caussade Semences Est.
 Orice proces de implementare a unei soluții integrate de gestiune a afacerii are ca scop obținerea unor beneficii măsurabile pentru compania respectivă. Iar acest lucru este valabil și pentru cele două companii. Astfel, utilizarea soluției ERP furnizate de BITSoftware a permis celor de la Alcedo obținerea unei creșteri organice a cifrei de afaceri de 30-40 de procente anual. Iar pentru Caussade Semences Est Europa, implementarea sistemului integrat de gestiune SocrateOpen a avut o contribuție semnificativă la îmbunătăţirea cash-flow-ului, printr-un control mai bun al creditelor şi al soldului, precum şi la o mai bună gestionare a culturilor prin măsurarea profitabilității pe tipuri de culturi.
.