Publicat: 25 Octombrie, 2013 - 14:57
Share

13 persoane, două citate în calitate de făptuitori, iar 11 ca martori, au fost vineri la audieri, la secția 10 de Poliție, în dosarul ministrului Daniel Barbu, agresat de o mulțime de protestatari în Centrul Vechi al Capitalei.

De asemenea, au fost înfăptuite două dosare, unul pentru distrugere și altul pentru ultraj contra bunurilor moravuri.

Alexandru Alexe este unul dintre cei doi acuzați pentru distrugere, povestind în exclusivitate pentru B1 TV cum a decurs seara respectivă.

”Sunt chemat în această anchetă pe dosarul de distrugere, sunt singura persoană chemată pe acest dosar. Restul de 11 persoane au fost chemate ca martori, cu excepția lui Claudiu Crăciun care a fost chemat ca și făptuitor în cazul de ultraj contra bunelor moravuri. Mai nou, suntem 13 persoane implicate astăzi deoarece avocatul cu care am intrat azi la audieri mi-a fost luat de lângă mine și băgat în altă cameră, audiat pentru că a participat în acea seară și băgat ca martor. Deci am rămas fără avocat, aștept să îmi vină un altul”, a precizat acesta.

”Am aflat că urmează o dezbatere a domnului Barbu pe tema situația culturii românești în 2013, am fost curios, am vrut să văd și eu cum arată omul fără să fie filtrată informația, nu am vrut să mai văd recenzii ci să văd direct. M-am dus în club A, a durat puțin până s-a adunat lume, până a început dezbaterea, am transmis în direct pe Facebook evenimentul, am ascultat l-am pe domnul Barbu vorbind despre ce îi plăcea lui să mănânce când era mic și despre părinții dânsului, o oră întreagă dezbatere s-a discutat despre asta. Deci dezbaterea nu prea a fost dezbatere, cultura românească nu a fost dezbătută și am răsuflat ușurat când am văzut un nor de bancnote împrăștiindu-se în jurul domnului Barbu. Pentru o fracțiune de secundă am crezut că sunt bancnote reale și mă gândeam cine face risipă pe omul ăsta. După-aia au apărut banerele, m-am lămurit că este o acțiune de protest în cadrul campaniei Roșia Montană și instinctul a fost să merg în fața domnului Barbu pentru a-i filma reacțiile. Prea puțin m-a interesat cine era acolo, ce făcea acolo. Eram foarte interesat de reacția domnului Barbu. Reacția domnului Barbu m-a indignat peste măsură, la fel cum mulți politicieni sunt obișnuiți. A abordat o aroganță și o suficiență și o impasibilitate și o lejeritate, și-a aprins o țigară și discuta cu cineva, când în jurul lui era iureș și i se cerea demisia”, a povestit Alexandru.

Indignarea mulțumii ar fi fost iscată de curajul șoferului ministrului Barbu, care a șicanat mulțimea din jurul clubului și care a ridicat pe capotă două persoane.

”La un moment dat, Claudiu Crăciun a spus că i se face culoar dacă dorește să iasă din mașină, există și înregistrare. Dânsul a refuzat, a spus că nu vrea să iasă din club momentan. Într-un final am decis să ieșim noi din club, iar afară erau și câțiva prieteni de-ai noștri și foarte mulți oameni pe care nu i-am văzut până acum. Unii discutau cu televiziunile, dădusem și eu un interviu. La un moment dat, mașina domnului Barbu trage în mulțime și momentul critic care m-a aprins pe mine a fost când mașina domnului Barbu, cu un șofer de la care ai pretenții, având o mulțime în față prin care înainta, vorbind la telefon probabil cu cei dinăuntru, escorta domnului Barbu, a șicanat mulțimea și a urcat doi oameni pe capotă. Unul dădea interviu și celălalt făcea fotografii celui care dădea interviu. În clipa în care cei doi oameni au fost urcați pe capotă, mulțimea a început s-o ia razna. A fost o reacție naturală, defensivă la adresa șoferului. Ne stă nouă în natură, activiștilor, manifestanților. Când vedem o injustiție mică sua la nviel macro social, ne-am educat în a lua atitudine. Asta s-a întâmplat. Oamenii au luat atitudine când au văzut o nedreptate, nu li se poate imputa asta. Noi dorim să facem plângere penală împotriva șoferului”, a conchis acesta.