Publicat: 9 Martie, 2018 - 13:51
Share

Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei este autorizat să transmită următorul buletin de presă:

Vizită regală în Maroc

Alteţa Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, într-o vizită în Regatul Marocului, în zilele de 5-9 martie 2018.

A fost a doua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018. În luna februarie, Principele Radu a vizitat Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învăţământului superior românesc în ţările Golfului.

Familia Regală română a mai vizitat Marocul în anii 2005 şi 2014 şi s-a întâlnit, în diverse ocazii, cu membri ai Familiei Regale marocane în Franţa, Marea Britanie, Suedia şi Spania.

În cadrul actualei vizite, Principele Radu a fost prezent în oraşele Casablanca şi Rabat, şi a fost însoţit de rectori a 10 universităţi din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Alba Iulia, Sibiu, Arad şi Constanţa, precum şi de preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, profesorul Sorin Cîmpeanu. A însoţit, de asemenea, pe Alteţa Sa Regală în vizita din Maroc preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,  Mihai Covaliu.

La aeroportul internaţional din Casablanca, luni, 5 martie, Principele Radu a fost întâmpinat de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Rabat, Excelenţa Sa doamna Daniela Băzăvan, precum şi de membri ai Protocolului Palatului Regal.

În cursul după-amiezii de luni, 5 martie 2018, Alteţa Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu Alteţa Sa Regală Principele Moulay Rachid, la reşedinţa princiară din Rabat. Au fost discutate relaţiile bilaterale ale Regatului Marocului cu România în domeniul învăţământului universitar, al dezvoltării economice, precum şi aspecte legate de cooperarea între Uniunea Europeană şi Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. La întâlnire a luat parte ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Rabat, Excelenţa Sa Daniela Băzăvan.

Marţi, 6 martie 2018, în cursul dimineţii, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu Prim-ministrul Guvernului marocan, Excelenţa Sa Saadedine El Othman, la sediul Guvernului Regatului Maroc. La întâlnire a luat parte E.S.  Daniela Băzăvan, ambasadorul României, precum şi profesorul Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România. A fost discutată cooperarea bilaterală în domeniul învăţământului superior, cea din domeniul economic, cu precădere proiecte legate de industrie şi turism.

În aceeaşi dimineaţă, Principele Radu s-a întâlnit cu Said Amzazi, Ministrul Educaţiei Naţionale din Maroc. La întâlnire au luat parte preşedinţii universităţilor marocane şi rectorii universităţilor din România care însoţesc pe Alteţa Sa Regală în această vizită. Au fost prezenţi secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Ioan Ştefan Groza, ambasadorul României în Maroc, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi diplomaţi din Ambasada României la Rabat.

Tot marţi, Principele Radu a luat parte la un prânz de lucru oferit de ministrul Educaţiei Naţionale din Maroc, la care au fost invitaţi rectorii universităţilor româneşti şi preşedinţii universităţilor marocane.

Ambele întâlniri au adus în discuţie aprofundarea relaţiilor dintre universităţile celor două ţări, proiecte în care profesorii şi studenţii să ia parte în mod nemijlocit. Au fost evocate, de asemenea, proiecte care se bucură de sprijin din partea Uniunii Europene.

În seara de marţi, la reşedinţa României din Rabat, Alteţa Sa Regală a luat parte la o recepţie oferită de ambasadorul României, E.S. doamna Daniela Băzăvan, şi de Consulul Onorific al României la Fes. Au luat parte întreaga delegaţie românească prezentă la Rabat şi reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei şi Afacerilor Externe din Maroc.

În cadrul recepţiei oficiale găzduită de ambasadorul României, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală între Consiliul Naţional al Rectorilor din România şi Consiliul Naţional al Preşedinţilor Universităţilor din Regatul Marocului.

Miercuri, 7 martie 2018, la sediul Comitetului Naţional Olimpic al Regatului Maroc, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Faycal Laaraichi, Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic. Au fost prezenţi preşedintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu, coordonatorul relaţiilor internaţionale ale COSR, şi ambasadorul României la Rabat.

Tot miercuri, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Rachid Talbi Alami, Ministrul Tineretului şi Sporturilor. Au fost prezenţi preşedintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu şi ambasadorul României la Rabat.

În ambele întâlniri a fost discutată cooperarea între România şi Maroc în domeniul învăţământului sportiv de toate gradele, despre activitatea comitetelor olimpice şi despre modalităţile de aprofundare a interesului tinerei generaţii pentru activităţile şi performanţele sportive.

În încheierea zilei de miercuri, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu o delegaţie a Semilunii Roşii marocane. A luat parte E.S. doamna ambasador Daniela Băzăvan. Principele Radu a transmis din partea Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, preşedintele Crucii Roşii Române, dorinţa de cooperare bilaterală a celor două mari organizaţii naţionale şi a discutat cu conducerea Semilunii Roşii modalităţile de implicare socială şi educaţională a organizaţiei în societatea marocană.

Joi, 8 martie 2018, Principele Radu, alături de întreaga delegaţie românească, a luat parte la Ziua Porţilor Deschise pentru România, la Universitatea Hassan II din Casablanca. În cadrul întâlnirii din Aula Mare a universităţii, Alteţa Sa Regală a ţinut o prelegere despre România, la o sută de ani de la Marea Unire. Principele Radu a vorbit, de asemenea, despre parcursul Regatului Marocului şi cel al României, în ultimul secol. La întrunire au luat parte personalităţi din domeniul învăţământului superior, reprezentanţi ai Guvernului marocan, studenţi, profesori, intelectuali marocani care au studiat în România şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Casablanca.

Universitatea Hassan II a oferit o recepţie, urmată de un prânz, Principelui Radu şi oficialilor români prezenţi la eveniment.

Joi după-amiază, Principele Radu, alături de întreaga delegaţie românească, a vizitat Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca.

Vizita Principelui Radu în Regatul Marocului s-a încheiat, vineri, 9 martie 2018, cu o ceremonie în care Alteţa Sa Regală a depus o coroană de flori la Mausoleul Regal din Rabat, unde se găsesc mormintele Regelui Mahomed al V-lea şi Regelui Hassan al II-lea. Ceremonia a avut loc în prezenţa diplomaţilor români şi a reprezentanţilor Protocolului Regal marocan.