22 septembrie 2021

„Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spectacol de teatru bilingv – română şi romani – pus în scenă în Cartierul Giuleşti

Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, Administraţia Şcolilor Sector 6 şi Compartimentul de Minorităţi Etnice, organizează duminică, 12 septembrie 2021, începând cu orele 11:00, spectacolul bilingv pentru copii „Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept”.

Evenimentul va avea loc pe Strada Răsadniţei nr. 59, Sector 6, în spaţiul special amenajat în vara acestui an de autoritatea locală pentru organizarea de evenimente şi cursuri.

– Scurtă prezentare a spectacolului „Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept”:
Un împărat şi o împărăteasă reuşesc, în sfârşit, să aibă un fiu pe care îl răsfaţă peste măsură, aşa cum „îi şade bine” (sic!) unui fiu de împărat. Mai mult, împăratul porunceşte ca cine va îndrăzni să-i atragă atenţia fiului său, indiferent ce va face acesta, să fie aspru pedepsit. Rezultatul: copilul face tot felul de năzbâtii, obrăznicii chiar, fără ca cineva să îndrăznească a-l corija. Acelaşi comportament îl are şi atunci când i se dă un învăţător care să-l înveţe carte, bietul dascăl suportând din partea lui tot felul de şicane şi de situaţii neplăcute, dar, de frica repercusiunilor, nu îndrăzneşte să-i atragă atenţia în vreun fel. După un an de astfel de „şcoală” se constată că prinţul nu a învăţat nimic. Atunci, este adus un alt învăţător, un bătrân filosof, acesta punându-l pe prinţ în câteva situaţii de viaţă care, în ciuda aparenţelor, au menirea de a-i îndrepta comportamentul. În final, atât împăratul, cât şi prinţul, înţeleg lecţiile pe care le au de învăţat, povestea încheindu-se într-o notă pozitivă, plină de veselie.

Spectacolul impresionează prin jocul debordant, plin de energie şi de bucurie al actorilor, prin situaţiile pline de umor şi bună dispoziţie, prin costumele încărcate de culoare şi care, împreună cu decorul simplu, dar minunat realizat, introduc publicul într-o atmosferă de poveste, spre bucuria micilor sau mai marilor spectatori. Mesajul pe care îl promovează este unul care îndeamnă la educaţie, la învăţătură, adresându-se astfel atât copiilor, cât şi părinţilor.

Având posibilitatea de a fi jucat şi bilingv, în limbile română şi romani, spectacolul are în vedere mai ales comunităţile de rromi sau spectatorii care vorbesc limba romani şi care, cu siguranţă, se bucură să-şi audă limba vorbită într-un spectacol de teatru.

„Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept” este pus în scenă de compania de teatru constituită în cadrul AMPHITHEATRROM, după un text ce are la bază o poveste de Anton Pann.

Intrarea este liberă!