3 decembrie 2021

Proactiv – Detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane în comunitate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În luna martie, Asociația eLiberare a dat startul proiectului “ProActiv – Detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane în comunitate” care se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni și își propune să adreseze importanța și rolul actorilor din comunitate în detectarea și notificarea de cazuri de trafic de persoane. O mare parte din activități vine în sprijinul polițiștilor, asistenților sociali, medicilor și personalului medical, precum și persoanelor care lucrează în justiție și abordează tematici legate de traficul de persoane și de perspectivele victimologice.

Un aspect important al proiectului este lansarea Centrului de Informare și asistență în detectarea și notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane. De-a lungul timpului Asociația noastră a observat reticența pe care o au beneficiarii proiectelor noastre în a semnala direct cazurile către organele competente, având nevoie să fie sprijiniți în aceste demersuri legale. Înființarea acestui Centru va fi o punte de legătură pe care eLiberare o va face între cetățeni și autorități, facilitând accesul la informații și asistență.

De asemenea vor fi organizate activități de advocacy și va fi organizată o campanie națională de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la pericolele legate de traficul de persoane.

“Prin misiunea asumată, Asociația noastră construiește o mișcare socială împotriva traficului de persoane. România, alături de celelalte țări din Europa de Est a pierdut milioane de cetățeni în căutarea unei vieți mai bune și al unui trai decent. Și tocmai acest vis al unei vieții mai bune i-a făcut pe mulți dintre concetățenii noștri vulnerabili în fața traficanților. Conform datelor Eurostat din 2020, la nivelul Uniunii Europene, România este principala țară sursă de victime ale traficului de persoane. Ne dorim ca până la finalul acestui proiect, actorii cheie din comunitățile locale, dar și cetățenii să știe mai bine ce trebuie să facă și cum trebuie să procedeze în cazul în care au suspiciuni referitoare la un caz de trafic de persoane. ” a declarat Cristina Aftenii.

Proiectul este derulat de Asociația eLiberare în parteneriat cu cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația Centrul pentru Studiul Democrației cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să crească nivelul de informare și conștientizare in rândul populației din România cu privire la victimele traficului de persoane și să dezvolte capacitatea de detectare și notificare a celor mai relevanți actori din comunitate (asistenți sociali, personal medical, polițiști, magistrați și procurori).