27 septembrie 2022

Problemele interetnice ale Afganistanului sunt în creștere

Distribuie pe rețelele tale sociale:
În nordul Afganistanului, militanții talibani luptă între ei pe linii naționale

În provinciile nordice ale Afganistanului, trei comandanți ai mișcării radicale talibane au părăsit deja controlul Kabulului și au început să lupte alături de recenzii lor asociați. Motivul principal este etnia. Conducerea mișcării radicale, compusă aproape în întregime din paștuni, încearcă să realizeze „paștunizarea” în Afganistan, dar acest lucru provoacă rezistență din partea altor grupuri etnice.

Talibanii dintre uzbeci, hazari și tadjici se ridică împotriva talibanilor paștun. Ca urmare, situația poate escalada într-un război intra-taliban pe linii etnice, spun surse de la fata locului.

A început cu uzbecii

Primul conflict semnificativ în cadrul talibanilor pe linii etnice a avut loc pe 13 ianuarie a acestui an. În provincia nordică Faryab, uzbecii locali s-au revoltat după ce militanții paștuni din randul  talibanilor radicali l-au arestat pe comandantul taliban local, etnicul uzbec Makhdum Alem. El a fost arestat la Mazar-i-Sharif, capitala provinciei Balkh, la granița cu Uzbekistanul, pe 12 ianuarie, la ordinul lui Mullah Fazel, ministru adjunct al apărării în guvernul taliban.

În orașul Maymen, centrul administrativ Faryab, unde majoritatea locuitorilor sunt etnici uzbeci, protestele au izbucnit, transformandu-se in revolte.

Este de remarcat faptul că, cu o lună înainte de evenimentele descrise, uzbecii și turkmenii care locuiau în provincia vecină Jowzjan, înarmați cu bastoane, și -au putut apăra pământurile de luptătorii talibani sosiți cu arme de calibru mic. Incidentul a avut loc în districtul Kush-Tepa, unde locuiesc în principal reprezentanți ai popoarelor vorbitoare de limbi turcice. Talibanii au încercat să pună mâna pe pământ de la uzbecii și turkmenii locali pentru a le transfera poporului kuchi vorbitor de paștuna, dar locuitorii din Kush-Tepe vorbitori de dialect turcic au reușit să-și apere teritoriul.

În ceea ce privește Alem și tulburările din Faryab, talibanii au reușit să pună sub control situația în provincie după ce au sosit acolo întăriri semnificative formate din militanți, iar Alem a fost eliberat la mijlocul lunii aprilie prin medierea unui alt comandant uzbec, Salahuddin Ayubi, care este ministrul adjunct al agriculturii al talibanilor.

Cu toate acestea, acest incident nu a învățat nimic pe conducerea paștun a talibanilor. Eforturile de a impune lideri paștun în provinciile dominate de alte grupuri etnice au continuat.

În iunie, guvernul taliban a încercat să-l înlocuiască pe comandantul local, Mahdi Mujahid, de etnie hazară, în Balhab, provincia șiită Hazara, în provincia Sari Pul. Mujahid a refuzat să se supună, iar luptătorii săi au blocat intrarea în district pentru luptătorii talibani din alte regiuni. La rândul său, conducerea talibană a trimis unități armate pentru a înăbuși rebeliunea. Balhabul era de fapt sub asediu. Este de remarcat faptul că militanții uzbeci din Faryab au refuzat să participe la asediu.

Pe 23 iunie, au apărut informații că districtul a fost atacat de unități subordonate conducerii centrale a talibanilor. Mai mult, unul dintre cei mai vechi dușmani ai talibanilor, liderul comunității uzbece afgane, mareșalul Abdul-Rashid Dostum, a raportat acest lucru.

În timp ce confruntarea avea loc în provincia Sari Pul, talibanii din provincia Badakhshan, de la granița cu Tadjikistanul, care sunt subordonați comandantului Kari Wakkas, au dezertat în Frontul Național de Rezistență, care duce un război de gherilă împotriva talibanilor din septembrie anul trecut. Militanții din Vakkas au preluat controlul asupra mai multor sate din districtul Tagab.

Pe 22 iunie s-a aflat că în provincia Sari Pul, comandantul Zarif Muzaffari, tadjic și originar din districtul Kuhistanat, care se învecinează cu districtul Balhab, a părăsit conducerea centrală a talibanilor. Sub regimul taliban, înființat în august anul trecut, el a servit ca guvernator al provinciei Sari Pul și comandant al Corpului 207 al armatei Al-Farooq din vestul predominant tadjic al provinciei Herat. Cu ceva timp în urmă, mașina lui a fost aruncată în aer, iar el însuși a fost rănit. Conducerea mișcării este învinuită pentru atentat.

Paștunizarea îi distruge pe talibani

Se cunoaște că mișcarea talibană a apărut la începutul anilor 1990 în provinciile paștun din sudul Afganistanului.

De fapt, aceasta este o organizație naționalistă paștun, a cărei ideologie principală nu este în niciun caz islamul sunnit, ci un set de norme tradiționale de comportament paștun numit Pashtunvalai .
În același timp, populația Afganistanului are o compoziție etnică foarte diversă. Paștunii nici măcar nu reprezintă majoritatea locuitorilor țării – conform diferitelor estimări , numărul acestora ajunge la 40% din numărul total de locuitori ai țării. Al doilea grup etnic ca mărime sunt tadjicii – trăiesc în principal în nord și vest. Există comunități semnificative de hazari care trăiesc în provinciile centrale și în nord, și uzbeci cu turkmeni, care trăiesc în principal în nord.

După ce au preluat puterea la Kabul pentru prima dată în 1996, talibanii au încercat să impună Pashtunvalai pe teritoriile lor. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care radicalii nu au putut ocupa complet Afganistanul din 1996 până în 2001 – reprezentanții grupurilor etnice non-paștun nu s-au mulțumit să se supună normelor de comportament ale altor oameni.

Paștunizarea, pe care talibanii o efectuează acum cu forța, creează nu numai premisele pentru o nouă rundă de război civil interetnic în Afganistan, ci și o scindare serioasă în cadrul mișcării însăși. Astfel, se poate prevedea că, dacă conducerea talibană nu își schimbă politica internă, ostilitățile pe scară largă se vor relua în curând în Afganistan. Și tovarășii de arme talibani de ieri, care diferă unul de celălalt prin etnie, s-ar putea sa nu mai aibă coeziunea cu puterea centrala, rezultatele fiind pe masura.

Ciprian Pop