6 iulie 2022

Proceduri de achiziţie în valoare de peste 1 miliard de euro

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti continuă investiţiile de anvergură pentru regenerarea spaţiilor publice pe care le administrează şi devine astfel capitala Bucureştiului. Proiectele, fără precedent în zona de sud a Capitalei, vor accelera procesul de recuperare a decalajului de dezvoltare pe care Sectorul 4 o înregistrează faţă de zona de nord a Bucureştiului şi vor aduce cu sine mii de locuri de muncă foarte bine plătite şi implicit o viaţă mult mai bună pentru oameni.

În aplicarea conceptului de „nou Bauhas european”, ce presupune ca oraşele Uniunii Europene să-şi consolideze economiile post-pandemie, dar şi ca pas important în implementarea proiectului „Green Deal”, Primăria Sectorului 4 a lansat ieri, 08 martie a.c., în SEAP o procedură de licitaţie deschisă privind proiecte de regenerare urbană ce însumează aproximativ un miliard de euro.

Proiectele, a căror realizare va fi încredinţată prin procedura acordului cadru unui număr maxim de 20 de operatori economici, vor viza zece zone de interes ale sectorului 4, care necesită intervenţii de tipul amenajărilor spaţiilor publice, amenajarea de spaţii de recreere în aer liber, reabilitarea zonelor de circulaţie pietonală/rutieră, modernizarea curţilor unităţilor de învăţământ, etc.

Totodată, pe lângă procedurile sus-menţionate, pentru a căror finanţare a fost deja depusă la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene aşa-numita „fişă pentru reforme şi investiţii”, necesară în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), la nivelul Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti sunt derulate şi alte investiţii cu o valoarea însumată de aproximativ 500 de milioane de euro. Acestea presupun reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, modernizarea şi reabilitarea unităţilor de învăţământ (şcoli, grădiniţe, creşe), precum şi lucrări de modernizare, extindere şi desfiinţare parţială a construcţiilor din Ansamblul Piaţa Agroalimentară Berceni-Sudului.

Finanţarea acestora este asigurată atât de la bugetul local, împrumuturi de la instituţii financiare naţionale sau internaţionale, precum şi din fonduri europene nerambursabile.

„Respectăm mandatul pe care oamenii ni l-au încredinţat şi căutăm permanent soluţii pentru a rezolva problemele cu care aceştia se confruntă în viaţa de zi cu zi. Ei ne-au transmis atât la vot, cât şi personal, în cadrul întâlnirilor periodice pe care le avem, care le sunt priorităţile şi este datoria noastră, la nivelul administraţiei locale să generăm proiecte de investiţii în acest sens. Am arătat deja, în anii trecuţi, că ştim să folosim corect finanţările europene, în proiecte precum punerea în siguranţă a şcolilor şi grădiniţelor, a reabilitării termice a blocurilor, a creării de noi spaţii verzi sau a adaptării şi modernizării infrastructurii rutiere. Acum, suntem pregătiţi să continuăm să implementăm soluţii concrete, care să genereze creşterea calităţii vieţii oamenilor din sectorul 4, aşa că invit operatorii economici să participe cu încredere şi cu responsabilitate la procedurile de achiziţie pe care tocmai le-am demarat”, declară Daniel Băluţă, primarul sectorului 4.

Proiectul Uniunii Europene „Pactul verde european” sau „GREEN DEAL” reprezintă un set de iniţiative şi politici prin care Comisia Europeană şi-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei şi poluării, până în 2050. „Green Deal” este totodată cel mai ambiţios proiect al UE din punct de vedere al bugetului alocat. Suma totală se ridică la 1.000 de miliarde de euro.

Noul Bauhaus european este un concept menit să ajute comunităţile să găsească cele mai bune soluţii care să ne permită să trăim mai bine după pandemia de SARS COV 2. Odată cu implementarea acestuia, Sectorul 4 îşi propune să dezvolte un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita şi a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilităţii cu estetica, constituind o punte între lumea artei şi culturii, pe de o parte, şi lumea ştiinţei şi tehnologiei, de cealaltă parte.