Publicat: 13 Iunie, 2018 - 10:57

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, domnul Adrian CHESNOIU, a participat marţi, 12 iunie 2018, alături de domnul Petre DAEA, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la inaugurarea proiectului 'Înfiinţarea unei capacităţi de colectare şi procesare a laptelui pentru Agroserv Măriuţa SRL, comuna Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa'. 

Investiţia a fost finanţată prin submăsura 4.2 'Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/comercializarea şi/sau dezvoltarea de produse agricole' din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Proiectul prevede înfiinţarea unei capacităţi de colectare, îmbuteliere şi procesare a laptelui, cu o capacitate totală de 73.288 litri/zi, cantitate care se va împărţi pe mai multe linii de produse. Este important de menţionat că vor fi obţinute şi o serie de produse realizate după reţete tradiţionale româneşti. Din capacitatea totală, 37% din materia primă va proveni de la ferma proprie, cea mai mare parte a laptelui prelucrat (63%) fiind colectat de la alţi producători privaţi existenţi la nivel local şi regional. 

În cadrul proiectului, beneficiarul şi-a propus inclusiv înfiinţarea unei platforme online prin intermediul căreia se vor putea comercializa produsele în mod direct către consumatorul final.

'Acesta este al doilea proiect de investiţii pentru care societatea a beneficiat de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, primul proiect fiind finanţat în 2006 prin SAPARD. Valoarea întregului proiect a fost de 6,21 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă a fost de 2,46 milioane de euro. Investiţia pe care o inaugurăm astăzi a demonstrat că se pot dezvolta investiţii de succes cu sprijinul fondurilor europene care pot angrena şi valorifica în mod eficient resursele locale şi forţa de muncă disponibilă - 23 de noi locuri de muncă au fost asigurate prin această investiţie. Nu în ultimul rând, din discuţiile pe care le-am avut cu beneficiarul a reieşit că a găsit un sprijin important în personalul AFIR care l-a îndrumat în fiecare etapă a acestui proiect', a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

De la demararea PNDR 2020 şi până în prezent, AFIR a primit solicitări de finanţare a investiţiilor în procesarea produselor agricole (submăsura 4.2) în valoare totală de 264 milioane de euro şi a încheiat contracte de finanţare însumând 138,38 milioane de euro. Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor efectuate prin submăsura 4.2, este de 46,41 milioane de euro.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: