7 octombrie 2022

Procuratura letonă i-a interzis deputatului acuzat de spionaj să își îndeplinească atribuțiile

harta Letonia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Procuratura letonă i-a interzis deputatului acuzat de spionaj să își îndeplinească atribuțiile

Procuratura letonă i-a interzis deputatului Saeima (parlamentul unicameral al țării), Janis Adamsons, acuzat de spionaj pentru Rusia, să acționeze ca parlamentar. Acest lucru a fost raportat miercuri de agenția LETA.

Potrivit sursei citate, procurorul a stabilit măsuri preventive suplimentare legate de obligația lui Adamsons de a raporta o schimbare de reședință, o interdicție de a aborda o anumită persoană, o interdicție a unei anumite ocupații și o interdicție de a părăsi teritoriul Letoniei fără permisiune. Din cauza interzicerii unei anumite ocupații, Adamsons nu are dreptul de a servi ca membru al Seimas în timpul anchetei și procesului, inclusiv în calitate de membru al comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne și prevenirea corupției.

Pe 9 decembrie, Seim-ul Letoniei a fost de acord cu începerea urmăririi penale la cererea Procuraturii Generale împotriva lui Adamsons, care a fost reținut în iunie de Serviciul Securității Statului (SGB) sub suspiciunea de spionaj pentru Federația Rusă. Pe 10 iunie, Parlamentul i-a deposedat Adamsons de imunitate. Tribunalul din suburbia Vidzeme din Riga l-a lăsat de mai multe ori pe deputat în arest, sub care se afla din 11 iunie. Deputatul a fost eliberat pe 5 ianuarie pe cauțiune, în valoare de 30 mii euro.

După cum a raportat LETA, mai devreme cu referire la parchet, în dosarul Adamsons este implicat și un cetățean rus: el este acuzat de colectare ilegală de informații nedezvăluite pentru a le transfera într-un alt stat. Un dosar penal separat a fost inițiat împotriva a încă două persoane din cadrul Serviciului de Securitate de Stat din Letonia.

Potrivit presei letone, parchetul menționează 43 de episoade de predare de documente catre cetățeanul rus, toate documentate. Potrivit investigației, Adamsons a predat Rusiei informații despre bugetul armatei, achiziții și granița de est în ultimii patru ani.

Adamsons este membru al Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne și prevenirea corupției. El nu are însă acces la informații clasificate, emise de autoritățile de contrainformații (echivalentul certificatului ORNISS românesc). Între 1994 și 1995, Adamsons a ocupat funcția de prim-ministru al Letoniei.

Ciprian Pop