Publicat: 4 Octombrie, 2015 - 20:35
Share

Inalta Curte a confirmat redeschiderea urmaririi penale fata de procurorul Lucian Papici, campionul achitarilor din DNA, pentru violarea secretului corespondentei si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Surse au dezvaluit ca Papici ar fi primit un soft spion, pe care l-ar fi plantat in telefonul sotiei pentru a o urmari pe aceasta. Lucian Papici ar mai fi vizat in alte doua dosare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat, vineri 2 octombrie 2015, redeschiderea urmaririi penale fata de Lucian Papici, dispusa prin ordonanta 2303/C/2015 din 2 septembrie 2015 a Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu. Masura a fost luata intr-un dosar al DIICOT Hunedoara, iar Lucian Papici este vizat pentru comiterea infractiunilor de violare a secretului corespondentei si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Deocamdata, nu se cunosc foarte multe detalii despre acest dosar in care este implicat Lucian Papici.Totusi, surse judiciare citate de Antena 3, au declarat ca dosarul de la DIICOT Hunedoara priveste o firma care producea si comercializa softuri spion. Conform acelorasi surse, respectiva societate i-ar fi dat un asemenea soft procurorului Lucian Papici, acesta plantandu-l apoi in telefonul sotiei pentri a o spiona. Coincidenta, firma ce i-a facut cadou un soft spion lui Papici ar fi primit NUP de la DIICOT.

Pe de alta parte, trebuie spus ca exista informatii conform carora Lucian Papici ar mai fi vizat in alte doua dosare.

Iata minuta Inaltei Curti:

3229/1/2015 - In baza art.335 alin. 4 C.pr.pen., confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr. 118/D/P/2012 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara fata de numitii Fazakas Roxana, Mirea Florin Alexandru si Boureanu Cristian Dan sub aspectul infractiunilor prevazute de art. 367 C.pen. si art. 211 C.pen., precum si in dosarul nr. 2/D/P/2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Hunedoara fata de numitii Papici Lucian Gheorghe si Andrei Horatiu Ciprian sub aspectul infractiunilor prevazute de art. 302 alin. 2 C.pen. (fost art. 19 alin. 1 din Legea nr. 51/1991) si art. 365 C.pen. (fost art. 46 din Legea nr. 161/2003), dispusa prin ordonanta nr. 2303/C/2015 din 2 septembrie 2015 emisa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva”.

Iata ce prevede art. 302 alin. (2) Cod penal:

Violarea secretului corespondentei

(2) Interceptarea, fara drept, a unei convorbiri sau a unei comunicari efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicatii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Iata prevederile art. 365 Cod penal:

Operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice

(1) Fapta persoanei care, fara drept, produce, importa, distribuie sau pune la dispozitie sub orice forma:

a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate in scopul comiterii uneia dintre infractiunile prevazute in art. 360 – 364;

b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau partial la un sistem informatic, in scopul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute in art. 360 – 364, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Detinerea, fara drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice dintre cele prevazute in alin. (1), in scopul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute in art. 360 - 364, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Sursa: Lumea Justitiei

Tag-uri Nume: