Publicat: 14 Mai, 2018 - 13:35

Primele tomate ale producătorilor agricoli autohtoni înscrişi în programul de sprijin guvernamental au apărut în pieţele agroalimentare din municipiul Bucureşti. Consumatorii se pot aproviziona cu tomate româneşti preferate pentru calităţile lor gustative, obţinute pe sol prin metode convenţionale, fertilizate cu îngrăşământ natural şi, bineînţeles, proaspete.

Sunt expuse deja spre vânzare de producătorii agricoli în pieţele: Rahova, Străduinţei, Domenii, Râmnicu Sărat, Sudului iar, în zilele următoare, consumatorii se vor putea aproviziona cu tomate româneşti şi din alte pieţe din Bucureşti. Producătorii agricoli autohtoni înscrişi în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate pot fi uşor recunoscuţi de către consumatori, ei purtând şorturi roşii cu însemnele programului şi având la loc vizibil afişat tăbliţe de identificare. 

Ministerul Agriculturii şi dezvoltării Rurale (MADR) informează că până la data de 9 mai 2018 au fost primite în total 11.925 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018. Cei mai mulţi cultivatori provin din judeţele Olt (3.937), Dolj (1.643) şi Galaţi (1.590). Dintre solicitanţii de sprijin în Ciclul I au definitivat plantarea tomatelor în spaţii protejate un număr de 10.451. 

Reamintim că programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producţia autohtonă începând cu luna mai şi până în decembrie.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/ an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/ mp, dar şi să valorifice o cantitate detomate de cel puţin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.