Publicat: 19 Noiembrie, 2017 - 12:13

Noile prevederi ale Uniunii Europene de combatere a contrabandei cu țigări sunt criticate de producători precum British American Tobacco Plc, informează Bloomberg. Comisia susține crearea unui set interoperabil de coduri de identificare pentru pachetele de țigări vândute în UE, dar lasă statelor membre posibilitate ca ulterior să pună la punct coduri care să fie integrate cu timbrele fiscale. Mai mult, guvernele statelor membre pot utiliza același operator, precizează Comisia. Pe de altă parte, producătorii de țigări ar prefera un singur sistem de coduri europene pe lângă limita de 38 de caractere. Ideea este evitarea unui format de identificare non-armonizat care ar presupune diferite standarde de codificare pe aceiași linie de ambalare.

Comisia Europeană vrea să permită statelor UE să se abată de la actualul standard din industria țigaretelor, apreciind că orice costuri suplimentare pentru companii vor fi neglijabile. Însă discrepanța riscă să provoace dificultăți tehnice pentru producătorii de țigarete și să submineze investițiile făcute deja de aceștia.

"E ca și cum ai spune că Europa nu va mai măsura distanța în kilometri pentru că industria auto susține acest lucru, așa că guvernele sunt libere să pună la punct propriile lor sisteme de măsurare. Se creează un sistem foarte complicat fără niciun motiv", a declarat directorul de reglementare de la BAT, Ronan Barry.

Noul sistem cere aplicarea unor coduri electronice pe fiecare pachet de țigări vândut în UE. Producătorii de țigări aplică deja coduri electronice pe fiecare carton și bax de țigări, utilizând actualul standard urmat de majoritatea industriilor din Europa. În acest context, Executivul comunitar propune ca fiecare guvern UE să poată introduce propriul său cod track-and-trace cu până la 50 de caractere, adică mai mult decât cele 38 de caractere care potrivit producătorilor de țigări reprezintă limita pentru o producție de mare viteză.

"Sistemul propus de tip track-and-trace are potențialul de a genera beneficii în valoare de mai multe miliarde de euro pentru societate, în timp ce costurile sunt foarte mici și vor fi suportate în principal de sector", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, pentru sănătate și siguranță alimentară, Anca Păduraru.