Publicat: 9 August, 2017 - 13:34

Axis Communications, lider global în echipamente video de reţea, anunță realizarea unui proiect de succes la Sunimprof Rottaprint în Cluj-Napoca, implementarea fiind realizată de către Starnet Consulting din Cluj-Napoca.
Pentru eficientizarea liniei de producţie şi securizarea celor două hale din Cluj, Sunimprof Rottaprint a ales să implementeze o soluţie de supraveghere Axis formată din 40 de camere video IP. Arhitectura a fost realizată de Starnet, o companie fondată în anul 1998 cu vastă experienţă în proiectarea, instalarea, mentenanţa şi integrarea de sisteme de securitate, siguranța vieții și IT networking.
“Soluţia propusă de Starnet, ce foloseşte produse Axis Communications, se potriveşte perfect cu nevoile noastre, atât cele actuale cât şi cele viitoare. Faptul că tehnologiile şi produsele Axis permit o abordare scalabilă ne oferă o flexibilitate mare în ceea ce priveşte o eventuală extindere sau optimizare a sistemului de Securitate IP”, a declarat Ciprian Popovici, inginer de sistem la Sunimprof Rottaprint.
Implementarea are rolul de a acoperi cele două hale de producţie, atât la exterior cât și la interior, suprafaţa fiind de circa 5.700mp. Soluţia potrivită pentru acest proiect a constat în instalarea a 40 de camere de reţea Axis, ca bază pentru sistemul de supraveghere a producției și a spațiului. Implementarea a însemnat atât instalarea de camere dedicate supravegherii fiecărui echipament aflat în cele două hale de producţie, cât şi instalarea unei reţele perimetrale de exterior pentru supravegherea clădirii, a porţii de acces şi a parcării.
Tipografia Sunimprof Rottaprint avea nevoie de o soluţie la cheie, uşor de folosit, uşor de întreţinut şi, nu în ultimul rând, scalabilă, cu ajutorul căreia să poată eficientiza procesul de producţie, prin identificarea eventualelor probleme umane sau tehnologice. Complementar acestui scop, s-a dorit şi instalarea unui sistem de securitate performant, capabil să ofere o monitorizare eficientă a spaţiului exterior şi interior. Nivelul mare de scalabilitate al proiectului este datorat şi sistemului de video management (VMS) de la Milestone Systems, optândându-se pentru platforma Milestone XProtect.
Datorită superiorităţii tehnice a produselor Axis, Sunimprof Rottaprint a obţinut instrumentul perfect pentru optimizarea fluxului de producţie şi securizarea clădirilor. Astfel, prin intermediul sistemului de supraveghere au fost eliminaţi timpii morţi sau exploatarea greşită a echipamentelor. De asemenea, s-a implementat atât un sistem perimetral ce ajută la monitorizarea traficului în exteriorul halelor, ajutând la securizarea accesului pietonal şi auto, precum şi un sistem de supraveghere intern format din camere de supraveghere Axis de tip dome. Întreaga soluţie este una scalabilă, cu posibilităţi multiple de dezvoltare ulterioară, acesta fiind și unul dintre aspectele ce au înclinat balanţa în favoarea Axis.
Pentru exterior, pentru securizarea perimetrală a accesului auto, parcării şi zonei pietonale, au fost instalate camere de reţea AXIS P1425-LE. Având un senzor FullHD şi lentile varifocale, modelele au fost alese pentru performanţa lor de a oferi imagini de calitate în orice condiții de iluminare, dar şi datorită integrării tehnologiilor Corridor Format şi Zipstream. Mai mult, camerele AXIS P1425-LE pot funcţiona la temperaturi variate, cuprinse între -30º şi 50ºC. 
La interior s-a optat pentru o soluţie combinată ce acoperă zonele de depozit şi culoarele, zona de producţie şi recepţie clienţi. Astfel, pentru a observa şi elimina greşelile umane sau tehnologice din zona de producţie s-a ales modelul AXIS M1145-L, camerele fiind instalate pentru a supraveghea liniile de producţie. Principala problemă ce poate să apară atunci când se lucrează cu echipamente de printing de mari dimensiuni este folosirea improprie a rolelor de hârtie. Capul de printare poate deveni nealiniat în cazul când rezervoarele de cerneală nu sunt corect instalate sau dacă avem blocări de coli în mod curent. Astfel de cazuri pot fi detectate rapid, camera AXIS M1145-L deţine lentile varifocale, iar utilizatorii pot realiza rapid şi uşor zoom, precum şi o focalizare precisă.
Pentru zona de depozit şi culoare au fost folosite mai multe camere AXIS M3105-L. Acest model discret şi flexibil este dotat cu tehnologie Zipstream şi PoE şi dispune de un unghi de vizualizare de 115 grade. Modelul integrează şi tehnologia Wide Dynamic Range (WDR) – Forensic Capture, oferind detalii excelente indiferent de condiţiile de iluminare.
Mulțumit de performanțele sistemului de supraveghere, Rottaprint ia în considerare ca pe viitor să implementeze soluţii de supraveghere similare şi în celelalte locaţii din ţară, iar întregul sistem să fie interconectabil. De la instalarea sistemului de supraveghere IP şi până în prezent echipamentele de printing au funcţionat la capacitate maximă, fără timpi morţi cauzaţi de nealinieri sau de operări greşite. Mai multe detalii despre implementare puteți găsi la: https://www.axis.com/ro/en/customer-story/4778