7 iulie 2022

Produsele din tutun – contribuție pozitivă la balanța comercială a României de peste 1 miliard de euro

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum țigaretele și produsele din tutun încălzit, a fost de 1,34 miliarde euro în 2021, reprezentând aproape jumătate din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2021 produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit în 2021 cu 50% valoarea exporturilor de semințe de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferență cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce semințele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de peste 1 miliard de euro.

„În prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate în fabrica noastră de la Ploiești pleacă către export. BAT își menține angajamentul de a fi un partener strategic în dezvoltarea și susținerea economiei românești și ne dorim să continuăm pe acest drum prin aportul pe care îl avem la menținerea echilibrului balanței comerciale, prin contribuțiile importante din taxe și impozite la bugetul de stat, cât și prin investițiile susținute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, a declarat Fred Monteiro, Director al Ariei Europa centrală și de sud în cadrul BAT.

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50%. În cei 25 de ani de activitate în România, BAT a investit peste 500 de milioane de euro în fabrica de la Ploiești. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România și generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanț¬ul de distribu¬ție și aprovizionare.

Sursa foto: BAT