Publicat: 15 Iunie, 2017 - 16:21

Palatul Cerchez (sediul Camerei de Comerț și Industrie a municipiului București) a fost gazda unei reuniuni academice de ținută: numeroase personalități din domenii diverse, dar în special din Sănătate, au ținut să fie prezente la evenimentul lansării monografiei „Tulburări de deglutiție” al cărei autor este tânărul profesor dr. Codruț Sarafoleanu. Tipărită la Editura Academiei, lucrarea este prefațată de un profesor  care nu întîmplător poartă același nume: Dorin Sarafoleanu. Vă prezentăm cuvântul-înainte pe care ilustrul medic l-a alcătuit pentru a prefața studiul elevului și...fiului său:

Cuvânt-Înainte
        Respiraţia şi alimentaţia - funcţii indispensabile vieţii, utilizează - în mare măsură - structuri anatomice comune coordonate de sistemul nervos central. Dintre acestea cea mai importantă este faringele.
        Mecanismele neuromusculare faringiene implicate în respiraţie şi deglutiţie sunt multiple şi complexe. Din acest motiv şi amploarea investigaţiilor clinice şi complementare - mai ales pentru patologia deglutiţiei la vârstele extreme... -devine multidisciplinară şi bazată pe dovezi.
        Autorii acestei monografii — selectaţi în funcţie de multidisciplinaritatea fenomenului patologic de deglutiţie - oferă celor interesaţi o abordare contemporană a unui capitol de patologie mai puţin prezent în literatura medicală românească actuală.
        Susţinută de o amplă documentare şi informaţie ştiinţifică şi coroborată cu experienţa clinică a fiecăruia dintre autori - monografia intitulată „Tulburările de deglutiţie - de la etiologie la recuperare funcţională” poate fi utilă mai multor specialităţi: ORL, gastroenterologie, pneumologie, stomatologie, neurologie şi psihiatrie, pediatrie, recuperare medicală, şi medicului generalist.
               Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale a României