28 septembrie 2022

Profesor ULBS premiat de Societatea Europeană de Literatură Comparată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 20 septembrie 2021, Societatea Europeană de Literatură Comparată (European Society of Comparative Literature – ESCL) a anunţat câştigătorii Premiului de Excelenţă pentru Cercetare în Colaborare (Excellence Award for Collaborative Research). Premiul a fost acordat volumului Great Immortality. Studies on European Cultural Sainthood (Brill, 2019), editat de către Jon Karl Helgason şi Marijan Dovic şi avându-l printre contributori pe Andrei Terian, profesor la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Alături de ICLA (International Comparative Literature Association), ESCL este una dintre cele mai prestigioase asociaţii profesionale din domeniul studiilor literare la nivel mondial. Spre deosebire de Premiul Anna Balakian al ICLA, ce recompensează doar volumele de autor, Premiul de Excelenţă al ESCL recunoaşte valoarea cercetărilor colective. Însă, indiferent de natura lor, premiile ambelor asociaţii profesionale sunt un indicator ridicat al performanţei academice mai ales prin faptul că la fiecare ediţie ele vizează un singur volum, fără a se dispersa pe mai multe „categorii”.

În competiţia 2021 a SECL, au fost nominalizate iniţial 19 volume, dintre care 4 au fost selectate pentru finală. Câştigătorul a fost ales în urma unei mese rotunde virtuale în cadrul căreia s-au prezentat şi dezbătut calităţile fiecărui titlu finalist. În volumul Great Immortality, care reuneşte contribuţiile a 20 de cercetători din toată Europa, Andrei Terian este singurul contributor din România. Capitolul semnat de el se intitulează Prophet, Martyr, Saint: Mihai Eminescu’s Lateral Canonization şi se ocupă de receptarea activităţii lui Eminescu în câmpul ştiinţei, al politicii şi al religiei.