27 iunie 2022

Profesorii Svend Hansen, Francis Delperee şi Georges Didi-Huberman, Doctor Honoris Causa ai Universităţii din Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Trei reputaţi specialişti internaţionali, profesorul Svend Hansen, membru de seamă al şcolii de arheologie preistorică din Germania, profesorul Francis Delperee, specialist în drept constituţional şi administrativ, şi profesorul Georges Didi-Huberman, filosof şi istoric al artei, autor al unei opere monumentale consacrate culturii vizuale, vor primi zilele acestea titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, devenind astfel membri ai comunităţii academice a UB.

În cadrul unei ceremonii care se va desfăşura marţi, 21 iunie 2022, Universitatea din Bucureşti va decerna distincţia de Doctor Honoris Causa arheologului Svend Hansen, profesor onorific la Freie Universitat din Berlin şi director al Secţiei Eurasia din cadrul Institutului Arheologic German din Berlin.

Svend Hansen, arheolog prin vocaţie, îndeplineşte de aproape două decenii rolul de director al celei mai noi şi dinamice secţii a Institutului Arheologic German din Berlin: Secţia Eurasia. Institutul Arheologic German, cu care comunitatea ştiinţifică din România şi Universitatea din Bucureşti au legături de foarte lungă durată şi la cel mai înalt nivel, este recunoscut pe plan mondial ca fiind cea mai mare, cuprinzătoare şi temeinic organizată instituţie din domeniul arheologiei.

Creator al unei opere ştiinţifice extrem de solide şi de diverse din punct de vedere tematic, profesorul Hansen este un pasionat arheolog de teren. Proiectele sale arheologice în străinătate s-au desfăşurat în tell-ul neolitic de la Aruchlo (Georgia, 2005-2016), asupra tumulilor de la Ergeninsky (Rep. Kalmâkia, Rusia, 2005-2006) şi de la Marfa (reg. Stavropol, Rusia, 2013-2015), în sfârşit în fortificaţia de epoca Bronzului târziu de la Bleibeskopf (Urnenfelderzeit, în Hesse/ Taunus, Germania) şi fortificaţia hallstattiană timpurie de la Teleac, Alba (2016-2018). Recent a început un nou proiect arheologic (2021) în aşezările eneolitice şi de epoca bronzului de la Orchosani şi Samshvilde (Georgia).

Dar cel mai reprezentativ şi mai întins ca durată în timp, proiectul arheologic de suflet al profesorului, rămâne cercetarea tell-ului eneolitic de la Pietrele (Giurgiu, România). Pornit cu sprijinul necondiţionat şi decisiv al regretatului academician Alexandru Vulpe, acest proiect este astăzi, fără îndoială, cel mai longeviv proiect de cercetare în România al unei misiuni arheologice străine. Proiectul este organizat în parteneriat cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti al Academiei Române, condus de dr. Radu Băjenaru, cu participarea Institutului Arheologic German din Berlin şi sub coordonarea directă a profesorului Hansen.

Astfel, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Svend Hansen reprezintă forma cea mai potrivită de recunoaştere a meritelor unei personalităţi remarcabile în domeniul arheologiei preistorice europene şi un semn de apreciere pentru toate strădaniile sale, în chiar anul când se împlinesc două decenii de cercetări arheologice excepţionale în tell-ul de la Pietrele – Măgura Gorgana.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:30, în Sala Senatului a Rectoratului Universităţii din Bucureşti (Str. Panduri, nr. 90).

*

O altă ceremonie, care va avea loc miercuri, 22 iunie 2022, va marca decernarea de către Universitatea din Bucureşti a distincţiei de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delperee, avocat specialist în drept constituţional şi drept administrativ, membru al Academiei Regale a Belgiei şi profesor emerit al Universităţii Catolice din Louvain.

Una dintre figurile emblematice ale dreptului public belgian, Francis Delperee este doctor în drept al Universităţilor din Louvain (1964) şi Paris (1968) cu o teză intitulată L’elaboration du droit disciplinaire de la fonction publique. El a predat drept constituţional, drept administrativ şi dreptul funcţiei publice la Facultatea de Drept a Universităţii Catolice din Louvain începând cu anul 1970 şi a ocupat funcţia de decan în perioada 1990-1993. Este avocat şi profesor emerit al Universităţii Catolice din Louvain.

Profesor remarcabil, iniţiator şi antreprenor al multor proiecte inovatoare, Francis Delperee şi-a pus amprenta asupra mai multor generaţii de studenţi, contribuind în mod hotărâtor la avansarea ştiinţei dreptului constituţional, atât în Belgia, cât şi la nivel internaţional. Membru fondator încă din anul 1984, a condus Academia Internaţională de Drept Constituţional din Tunis de-a lungul mai multor ani. A ocupat funcţia de director al Centrului de Studii Constituţionale şi Administrative din Louvain la Neuve (Belgia).

Prin complexitatea temelor abordate, profesorul Francis Delperee şi-a adus contribuţia în mod semnificativ la dezvoltarea cunoaşterii, la promovarea dreptului constituţional şi dreptului comparat, a statului de drept şi a instituţiilor statale (ex. privind reforma a 6-a din Belgia), şi la promovarea drepturilor omului (ex. eutanasia minorilor). În plus, profesorul a răspuns favorabil la solicitarea mai multor instituţii europene, a Consiliului Europei, a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a mai multor guverne şi parlamente şi a efectuat mai multe misiuni de expertiză constituţională, în particular în statele din Europa Centrală, din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delperee reprezintă o recunoaştere simbolică a unei personalităţi academice remarcabile, cu o întreagă carieră dedicată dreptului constituţional, promovării democraţiei şi drepturilor omului, precum şi o modalitate de a evidenţia legăturile sale speciale cu cercetarea românească în acest domeniu.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universităţii din Bucureşti (Str. Panduri, nr. 90).

Vineri, 24 iunie 2022, Universitatea din Bucureşti va marca printr-o nouă ceremonie acordarea distincţiei de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman, filosof şi istoric al artei, director de studii la Ecole des hautes etudes en sciences sociales, unde predă din 1990. Profesor şi cercetător invitat în prestigioase instituţii academice europene şi americane, Georges Didi-Huberman este laureatul multor premii şi distincţii internaţionale.

Contribuţia profesorului Didi-Huberman la dezvoltarea studiilor vizuale este decisivă şi determinantă. Decisivă şi determinantă prin ceea ce a propus încă de la prima sa carte, L’invention de l’hysterie. Charcot et l’Iconographie photographique de la Salpetriere (Macula, 1982), şi a realizat pe deplin în opera sa, care numără astăzi peste 60 de volume: capacitatea de a „da sau reda libertatea ochilor” şi de a elabora un punct de vedere care să ne permită să observăm nu doar cum gândesc şi acţionează imaginile, ci şi cum putem noi gândi şi acţiona cu ele.

Prin realizările sale în domeniul studiilor vizuale şi prin diversitatea abordărilor sale, Georges Didi-Huberman a deschis noi orizonturi de cunoaştere. Mobilizând în lucrările sale diferite ştiinţe şi arte (istorie şi istoria artei, filosofie, antropologie, psihologie, literatură), profesorul Didi-Huberman face din imagine o formă complexă de experienţă umană (estetică, etică, politică, istorică şi socială în acelaşi timp) şi un mijloc tot atât de puternic precum cuvântul pentru a exprima gândirea şi sensibilitatea şi pentru a inventa forme noi de cunoaştere.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universităţii din Bucureşti (Str. Panduri, nr. 90).

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Universitatea din Bucureşti, prin Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii şi prin Facultatea de Litere, European Network for Cinema and Media Studies şi UNATC, cu sprijinul Ambasadei Franţei şi Institutului Francez din România în zilele de 23 şi 24 iunie 2022. Programul complet al acestor evenimente poate fi accesat aici

https://www.facebook.com/CESI.studiul.imaginii/photos/a.175774659164079/7684988811575922/

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unor importante personalităţi, cu merite incontestabile în domeniile lor de referinţă, Universitatea din Bucureşti înţelege să marcheze importanţa cunoaşterii, cercetării şi ştiinţei pentru societatea contemporană şi rolul fundamental al cooperării internaţionale pentru dezvoltarea învăţământului superior.

Sursa foto UNIBUC.RO