30 ianuarie 2023

Profesorul Achimaş-Cadariu va coordona Centrul Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) a obţinut o finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru un proiect care vizează crearea, operaţionalizarea şi dezvoltarea Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului (CNCC).

Partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeş”, precum şi şase companii private specializate pe servicii medicale şi IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes şi Medlife.

Coordonatorul proiectului, prof. Univ. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie şi Chirurgie Oncologică în cadrul IOCN, a afirmat că Centrul are ca obiectiv dezvoltarea şi aplicarea abordărilor de ultimă generaţie pentru îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament şi servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene.

Vor fi dezvoltate programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorii moleculare, sisteme de imagistică şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă.

De asemenea, proiectul îşi propune dezvoltarea şi implementarea conceptului de Tumor Board Molecular şi de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienţilor oncologici, integrând date multi-omice. Se urmăreşte totodată dezvoltarea resurselor umane şi transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în reţeaua CNCC şi dincolo de aceasta.

„În primul rând, luptăm pentru binele pacientului şi concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel naţional pornind de la cele cinci direcţii de cercetare care urmăresc pilonii Planului Naţional de Combatere a Cancerului – partea de depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament şi paliaţie şi, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în Oncologie.

Arătăm faptul că putem conclucra instuţii publice mari, entităţi academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziţie, aşa este scris şi proiectul.

Ideea este tocmai de a putea disemina knowhow, astfel încât pacienţii noştri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeaşi calitate a îngrijirii”, a explicat prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Valoarea proiectului depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare este de 27.993.818 lei iar durata de implementare de 36 luni.

Birou Parlamentar
Patriciu Achimaş-Cadariu

Sursa foto Facebook Patriciu Achimaş-Cadariu