Publicat: 10 Noiembrie, 2015 - 15:54
Share
Două zile de seminarii și prelegeri

 Honeywell (NYSE: HON) anunță vizita în România a Profesorului Eric A. Cornell, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2001, pentru un program inspirațional destinat studenților și profesorilor de la Universitatea Politehnică București (UPB).

Prin Honeywell Initiative for Science and Engineering (HISE), compania își propune să încurajeze și să îndrume tânăra generație de oameni de știință și de ingineri, oferindu-le posibilitatea de a interacționa cu personalități recunoscute internațional, precum și cu specialiști de top din cadrul Honeywell. HISE face parte din programul global de responsabilitate socială al companiei, Honeywell Hometown Solutions. 

Profesorul Cornell se numără printre cei 27 de Laureați ai Premiului Nobel pe care Honeywell a avut onoarea să îi poată aduce în universități din toată lumea, începând cu anul 2006. În România, Honeywell lansează acest program odată cu evenimentul de astăzi. 
Eric A. Cornell a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2001, pentru condensatul Bose-Einstein, o nouă stare a materiei care le permite cercetătorilor să studieze proprietățile atomilor în stări staționare.

Această descoperire a revoluționat știința experimentală și teoretică, deschizând drumul către noi tipuri de telecomunicații bazate pe lumină, stocarea optică a datelor și calculul  cuantic, dar și către procesarea cuantică a informației și dezvoltarea măsurătorilor de precizie pentru unele dintre cele mai sensibile dispozitive din lume, cum este ceasul atomic.
În timpul vizitei sale la UPB, profesorul Cornell și-a propus să vorbească despre experiențele care i-au marcat cariera sa ştiinţifică, remarcabilă și îndelungată, oferind studenților sfaturi pentru a-și atinge obiectivele după absolvirea facultății.

„Alegeți calea către o carieră care vă interesează cu adevărat, nu pe aceea care credeți că vă va aduce un premiu” – este mesajul adresat de Profesorul Eric Cornell celor 3.000 de studenți și cadre didactice din UPB, dar și celor de la Universitatea Politehnică Timișoara, care au urmărit evenimentul prin live-streaming. „Succesul vine adesea atunci când ne așteptăm mai puțin, iar cei care își urmează pasiunea au șanse mai mari să-și împlinească visul“. 

„La Universitatea Politehnică din București, dorim să formăm tineri competitivi şi capabili să se integreze într-o lume aflată în continuă transformare, care pot sa contribuie la evoluția  României, economic, social și cultural”, a declarat Mihnea Costoiu, Rector al UPB. „Este o onoare să-i avem alături pe Laureatul Premiului Nobel Eric Cornell și pe reprezentanții Honeywell. Parteneriatul nostru cu Honeywell este un sprijin real pentru studenți în explorarea posibilităților de carieră, fie că este vorba de încurajarea tinerelor talente, de activități de cercetare și dezvoltare sau stagii de practică”.
Constanța Nazarcu, Country Ambassador și General Manager al Honeywell International Services România, a arătat că „Honeywell își urmează viziunea de a investi în viitoarea generație de ingineri. Programe precum Honeywell Initiative for Science and Engineering sunt esențiale pentru a inspira studenții şi a-i ghida spre o carieră în știință și inginerie, cu un impact pozitiv asupra lumii în care trăim, în anii ce vor urma”.
Honeywell a desfăşurat acest program din anul 2006, în universități importante din China, Republica Cehă, India, Malaezia și Mexic. Inițiativa include o serie de prelegeri susținute de Laureați ai Premiului Nobel, dezbateri despre carieră cu cei mai buni ingineri din Honeywell și discuții informale între laureați și studenți. 
De asemenea, Honeywell acordă burse pentru studiu și proiecte de cercetare și dezvoltare, precum și stagii de practică.
Profesorul Cornell este fizician în cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie (INST) din Statele Unite ale Americii. În același timp, este profesor adjunct al Departamentului de Fizică al Universității din Colorado și Membru al Joint Institute for Laboratory Astrophysics, institutul comun al INST și Universității din Colorado.

Realizările profesorului Cornell au fost recunoscute prin numeroase premii, inclusiv Premiul Samuel Wesley Stratton din partea INST, Premiul Zeiss în Optică, Medalia de Aur din partea Departamentului de Comerț, Premiul Fritz London Award pentru criogenetică, Premiul Rabi din partea Societății Americane de Fizică, Premiul Internaţional pentru Ştiinţă al regelui Faisal în 1997, Medalia Lorentz în 1998, precum şi Medalia Benjamin Franklin pentru Fizică în 1999. În anul 2000, Eric A. Cornell a fost numit membru al Societății Americane de Optică și al Academiei Naționale de Știinţe. A obţinut Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2001, alături de Carl Wieman și Wolfgang Ketterle.

Eric Cornell
Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (2001)

Eric A. Cornell este fizician în cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie (INST) din SUA, profesor adjunct al Departamentului de Fizică al Universității din Colorado și membru al Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA), institutul comun al INST și Universității din Colorado.

Dr. Cornell s-a născut în Palo Alto, California, şi a crescut în Cambridge, Massachusetts. În anul 1985 a fost licenţiat în fizică cu onoruri, la Universitatea Stanford, câştigând Premiul Firestone pentru Excelenţă în Cercetare Preuniversitară, pentru experimentul din cadrul tezei sale, asupra heliului absorbit la suprafaţă la temperaturi criogenice. În perioada facultăţii, Cornell a întrerupt studiile timp de un an și a călătorit în Asia, unde a predat engleza în Taichung, Taiwan, și a călătorit şi studiat în China. 

Dr. Cornell şi-a continuat pregătirea post-universitară în cadrul Massachusetts Institute for Technology, unde și-a finalizat lucrarea de doctorat împreună cu profesorul David Pritchard din cadrul Departamentului de Fizică. Pentru lucrarea sa de doctorat Cornell a închis ioni moleculari unici într-o capcană Penning, pentru a face comparaţii de mare precizie între masele lor. Cercetarea sa a culminat cu o comparaţie de nivelul părţilor per miliard a masei unui ion unic de monoxid de carbon şi cea a unui ion unic de azot molecular. De asemenea, a publicat o analiză cantitativă teoretică a aspectelor ridicate de comparaţiile de masă de ordinul părţilor per trilion.

În 1990, Dr. Cornell a dat curs unei oportunităţi de post-doctorat în laboratoarele lui Carl Wieman la JILA, în cadrul Universităţii din Colorado. În 1992, a devenit cercetător principal la INST şi profesor asistent al Departamentului de Fizică al Universităţii din Colorado. A fost numit Fellow al JILA în 1994, iar în 1995 a fost promovat ca profesor adjunct al Departamentului de Fizică. El desfăşoară un program activ de cercetare în domeniul metrologiei de înaltă precizie, pentru a măsura, în mod special, momentul electric dipolar al electronului.

Activitatea Dr. Cornell în legatură cu Condensatul Bose-Einstein a fost recunoscută printr-o serie de premii, inclusiv Premiul Samuel Wesley Stratton din partea INST, Premiul Zeiss în Optică, Medalia de Aur din partea Departamentului de Comerţ al SUA, Premiul Fritz London pentru fizică la temperaturi joase, Premiul Rabi al Societăţii de Fizică Americane, Premiul Internaţional pentru Ştiinţă al regelui Faisal în 1997, Medalia Lorentz în 1998, Medalia Benjamin Franklin pentru Fizică şi Premiul R. W. Wood în 1999. În anul 2000, Eric A. Cornell a fost numit membru al Societății Americane de Optică și al Academiei Naționale de Știinţe. A obţinut Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2001, alături de Carl Wieman și Wolfgang Ketterle.

Honeywell Hometown Solutions 

Honeywell Hometown Solutions (HHS) este organizaţia de responsabilitate socială a Honeywell, care se concentrează asupra a cinci domenii esenţiale: Educaţie în Ştiinţă şi Matematică, Siguranţa Familiei, Locuinţe şi Adăpost, Habitat şi Conservare, precum şi Ajutor Umanitar. Programele inovatoare ale HHS au arătat angajamentul companiei de a crea oportunităţi importante pentru profesori, studenţi şi comunităţi din toată lumea. De la înfiinţarea sa, în anul 2005, până în prezent, HHS a devenit una dintre cele mai reputate organizaţii corporative de responsabilitate socială din lume.

Honeywell Initiative for Science & Engineering

Honeywell Initiative for Science & Engineering (HISE) este un program educaţional global care ajunge în universităţi din întreaga lume, inclusiv în China, Republica Cehă, India, Mexic şi, acum, România. Programul oferă un cadru în care studenţii şi profesorii pot vedea în mod direct cum ştiinţa şi ingineria fac echipă cu mediul de afaceri pentru a clădi o lume mai bună. 

Prin intermediul HISE studenții au acces la:
•    Câştigători ai premiului Nobel în chimie şi fizică, care împărtăşesc experienţele personale şi perspectivele pline de inspiraţie, prin conferinţe captivante şi interacţiuni personale
•    Lideri în ştiinţă şi inginerie ai Honeywell, care împărtăşesc cunoștințele lor despre proiectele inovatoare ale companiei din aceste domenii 
•    Informații despre oportunități de carieră în inginerie - în domeniul aerospaţial, automatizare şi control, controlul arderii şi controlul de mediu - prin întâlniri cu personalul de recrutare al Honeywell.