Publicat: 18 Octombrie, 2019 - 10:55
Share

În cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, 21 octombrie 2019, profesorul Mikhail Itkis, director adjunct al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna din Rusia și profesor în cadrul Institutului de Fizică Nucleară al Academiei din Kazahstan, va fi onorat cu distincția de Doctor Honoris Causa, oferită de Universitatea din București pentru activitatea remarcabilă în domeniul Fizicii Nucleare.
Profesorul Mikhail Itkis este doctor în Fizică al Institutului de Fizică Nucleară din cadrul Academiei de Științe din Kazahstan din 1974 și doctor în Fizică și Matematică al Institutului Radium din Sankt Petersburg din 1985. Din 1988, dr. Mikhail Itkis este profesor titular la Institutul de Fizică Nucleară din cadrul Academiei de Știință din Kazahstan.
În 1997, Mikhail Itkis a fost ales director al Laboratorului de Reacții Nucleare Flerov din cadrul IUCN. El a coordonat activitățile de cercetare ale acestui important laborator până în 2006, când a devenit director adjunct al Institutul Unificat de Cercetări Nucleare Dubna.
Principalele domenii de interes ale profesorului Mikhail Itkis sunt fisiunea nucleară și fizica nucleelor grele și supergrele. Rezultatele deosebite obținute de profesorul Mikhail Itkis au fost publicate în peste 200 de lucrări în reviste ISI și au fost recunoscute de comunitatea științifică printr-o serie de premii, între care amintim premiul Flerov, acordat de IUCN în 2003, premiul Alexander von Humboldt, acordat de Fundația Alexander von Humboldt din Germania în 2005, Premiul de Stat al Federației Ruse în Știință și Tehnologie, în 2010, și medalia de aur a Academiei de Științe din Bulgaria, în 2016. Totodată, el este Doctor Honoris Causa al Universității „J.W.Goethe” din Frankfurt și Professor Honoris Causa al Universității de Stat din Tver.
În calitate de director adjunct al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare, profesorul Mikhail Itkis contribuie la realizarea mega-proiectului de cercetare științifică al collider-ului de ioni bazat pe Nuclotron, care ne va permite în timp înțelegerea originii și creației Universului. De asemenea, profesorul Mikhail Itkis își aduce aportul, prin activitatea sa neîntreruptă, la transformarea IUCN într-un centru științific internațional, deschis atât spre o largă cooperare cu centrele științifice naționale și internaționale, cât și spre formarea unor noi generații de fizicieni și specialiști.
De-a lungul anilor, profesorul Itkis a colaborat în numeroase rânduri cu fizicieni români în diferite experimente, incluzând experimente de amploare desfășurate în cadrul IUCN, dar și în cadrul altor laboratoare internaționale. În aceste colaborări, din care au rezultat numeroase lucrări publicate în prestigioase reviste de fizică, au fost implicați atât cercetători din cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cât și cadre didactice ale Facultății de Fizică a Universității din București.
Acordarea acestui titlu de către Universitatea din București reprezintă o recunoaștere simbolică a meritelor științifice ale profesorului Mikhail Itkis și o reconfirmare a colaborării științifice și didactice dintre Facultatea de Fizică a Universității din București, Institutul de Fizică Nucleară al Academiei din Kazahstan și IUCN Dubna.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
 

Tag-uri Nume: