Publicat: 5 Septembrie, 2012 - 09:09
Share
Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până pe 17 Septembrie

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea se va menține în general caldă pentru acestă perioadă a anului, exceptând intervalul 6…10 septembrie, când temperaturile minime vor coborî sub 14 grade, iar cele maxime nu vor mai depăși, în medie, valoarea de 28 de grade. Începând cu 12 septembrie și până la sfârșitul perioadei de prognoză, maximele vor fi între 28 și 30 de grade.

Va ploua în general slab și în puține zile, cu o probabilitate mai mare în zilua de 6 septembrie și spre sfârșitul perioadei.

CRIŞANA

Vremea se va răci între 5 și 9 septembrie , media temperaturilor maxime urmând să coboare de la 30 de grade spre 24…26 de grade. Ulterior, regimul termic va deveni apropiat de normalul perioadei.

Valorile termice minime vor fi în scădere până spre 9..10 septembrie, media acestora urmând să fie de 10…12 grade, apoi vor crește spre 14 grade.

Va ploua slab în 6 septembrie, iar după data de 14 septembrie există probabilitatea apariției unor ploi care să fie, izolat, mai importante cantitativ.

TRANSILVANIA

Valorile termice se vor situa ușor peste mediile climatologice ale perioadei în primele două zile, precum și în a doua parte a intervalului. Între 7 și 11 septembrie, un proces de răcire va determina coborârea maximelor spre 22…24 de grade și a minimelor sub 10 grade.

În 6 septembrie vor fi ploi pe arii relativ extinse, dar nu foarte importante cantitativ, iar în restul perioadei probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de redusă.

MARAMUREŞ

În intervalul 5…9 septembrie, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime sub 25 de grade, apoi se va încălzi din nou, astfel încât vor mai fi posibile valori de peste 28 de grade. Cele mai coborâte temperaturi minime vor fi în jurul a 10 grade, în zilele de 9 și 10 septembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativă în 6 septembrie și spre sfârșitul intervalului.

MOLDOVA

Vremea va fi caldă în primele două zile, apoi valorile termice vor fi în scădere, astfel încât maximele se vor situa, în medie, între 22 și 24 de grade, iar minimele se vor apropia de 10 grade. Începând cu 12 septembrie, regimul termic va deveni normal pentru acestă perioadă.

Va ploua local în 6 și 7 septembrie, iar spre sfârșitul intervalului există probabilitatea apariției unor ploi slabe.

DOBROGEA

Valorile termice se vor menține, în general, ușor peste mediile climatologice, exceptând intervalul 7…11 septembrie, când, atât maximele cât și minimele, vor fi în scădere.

Vor fi ploi puține și slabe, cu probabilitate mai mare de apariție în 7 septembrie și spre sfârșitul intervalului.

MUNTENIA

Vremea va fi caldă în primele zile, cu maxime de peste 30 de grade, se va răci ușor între 7 și 9 septembrie, apoi temperatura aerului va urca la valori apropiate de mediile climatologice ale perioadei (maxime în jurul a 28 de grade).

Probabilitatea de apariție a ploilor este foarte redusă. Este posibil să plouă slab, mai ales în nordul regiunii, în 6 și 7 septembrie și spre sfârșitul intervalului.

OLTENIA

Deși valorile termice vor avea o tendință generală de scădere ușoară, vor continua să se situeze în preajma mediilor climatologice ale perioadei. Maximele cele mai ridicate (de peste 30 de grade), vor fi în primele zile, iar minimele cele mai coborâte se vor înregistra între 8 și 11 septembrie.

Probabilitatea de apariție a ploii în zona de câmpie este aproape nulă și doar în nordul regiunii pot fi ploi slabe, în zilele de 6 și 7 septembrie și spre sfârșitul intervalului.

LA MUNTE

Zilele cele mai răcoroase vor fi între 7 și 11 septembrie, când valorile termice minime vor coborî, în medie, sub 6 grade. În restul perioadei, vremea va fi în limitele termice normale ale perioadei din calendar.

Vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, în 6 și 7 septembrie și spre sfârșitul intervalului.