15 august 2022

Program de Dezvoltare personală prin teatru pentru copii şi adolescenţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Am pornit PRIMUL PAS!

Alături de Primăria Sectorului 2, noi, cei din echipa Şcolii Teatrul de Artă Bucureşti, am dat startul „Primul pas” – un proiect plin de emoţie, prin care urmărim să aducem culoare, zâmbet, dar mai ales perspectivă copiilor instituţionalizaţi.

Ne dorim mult să oferim câte o bucăţică din ceea ce ştim noi să facem cel mai bine, tuturor copiilor din România – şi aici includem toţi copii, chiar şi pe cei mai puţin ştiuţi şi văzuţi: cei aflaţi în centrele de plasament. Aşa că am scris acest proiect cu mult entuziasm, empatie şi implicare, şi mulţumim, încă o dată, Primăriei Sectorului 2 pentru încredere, deschidere şi pentru suportul pe care ni l-a acordat în realizarea acestei iniţiative.

„Primul pas – Program de Dezvoltare personală prin teatru pentru copii şi adolescenţi, din mediul instituţionalizat din Bucureşti, sector 2” este un proiect al Şcolii Teatrul de Artă Bucureşti, care îşi propune să organizeze, în patru centre de plasament din sectorul 2 al capitalei, cursuri de dezvoltare personală prin teatru, pentru copii şi adolescenţi.

După prima săptămână a proiectului, în care am fost prezenţi în primele două centre partenere, suntem – în primul rând – mai cumpătaţi în alegeri, mai impresionaţi ca niciodată de realitatea acestor copii, dar mai recunoscători pentru fiecare zi în care rămânem liberi şi capabili de interacţiune.

Ne propunem ca prin parteneriatele încheiate cu aceste instituţii de plasament, să venim în sprijinul copiilor şi adolescenţilor, facilitându-le, astfel, accesul la activităţi culturale şi teatrale, dar şi la o alternativă constructivă şi educativă de a petrece timpul liber.

Echipa de proiect este formată din actori profesionişti, cu specializare în pedagogie teatrală şi psihologi cu experienţă în lucrul cu copiii.

Programul „Primul Pas” susţine participarea cât mai largă şi mai implicată a copiilor din medii defavorizate în sectorul artistic şi are drept priorităţi, implicarea activă a categoriilor speciale de public, încurajarea accesului la activităţi artistice, încurajarea demersurilor colaborative şi a parteneriatelor inovatoare între organizaţiile culturale şi artistice dar şi între organizaţii, instituţii publice şi mediul privat.

„- Ce desenezi acolo? – O fermă de inimi. – Şi ce faci cu ele după ce le creşti mari? – Le vând. – Scump? – Cel mai scump! Alt copil: – Nu-mi place! Inima nu e de vânzare. Nici măcar dacă e cea mai scumpă. (….) mai bine desenezi un porc. Ca mine!”

„Dumnezeu comunică prin fapte! Nu are nevoie de vorbe şi nici măcar de gură” i-a spus Sorin colegei sale Andra atunci când, din greşeală, desenându-l pe Dumnezeu, i-a acoperit gura. „Acum nu o să mai aibă putere”, se plângea ea. Jocul era să deseneze ce sau cine reprezintă pentru ei PUTEREA.

Este PRIMUL PAS în a face bine. Mult bine. Ne dorim să venim către tot mai mulţi copii din România. Dacă şi la tine în comunitate este loc de mai bine pentru copii şi crezi că ne poţi ajuta cu informaţii, ne poţi scrie pentru a vedea cum putem ajunge la ei.

Zâmbetul este atât de uşor de dăruit, atunci când îţi pasă. Şi, o dată primit în dar, poate lumina o viaţă!