18 august 2022

Program de pregătire pe teme de educaţie pentru sănătate şi prim-ajutor: „Academia SANITARII PRICEPUŢI”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lansarea în timpul pandemiei COVID-19, a primului program de pregătire pe teme de educaţie pentru sănătate şi prim-ajutor: „Academia SANITARII PRICEPUŢI”

Academia SANITARII PRICEPUŢI este un program de formare în educaţie pentru sănătate şi prim ajutor care s-a născut, având la bază tradiţionalul concurs „Sanitarii Pricepuţi” organizat, în şcolile şi liceele din România, de Crucea Roşie Română, cu o tradiţie începută din anul 1962. În perioada pandemiei cauzată de COVID-19 „Academia Sanitarii Pricepuţi” este singurul program, gratuit, de formare în educaţie pentru sănătate şi prim-ajutor din România fiind organizată de Crucea Roşie Română în parteneriat cu Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali. Programul îşi propune să formeze elevi din ciclul gimnazial şi liceal cu privire la diverse teme din domeniul educaţiei pentru sănătate:

– Acordarea primului ajutor în diverse situaţii de urgenţă

o Fracturi/Entorse/ Luxaţii/ Arsuri/ Plăgi

– Acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator

– Igienă şi nutriţie

– Sexualitate şi importanţa educaţiei în domeniu

– Consumul de internet şi securitatea în mediul virtual

În contextul pandemic, Ministerul Educaţiei si Cercetării a emis Ordinul nr. 5924/2020 prin care toate competiţiile şcolare sunt amânate pentru anul şcolar 2021 – 2022. Acest lucru a însemnat inclusiv amânarea Concursului de Educaţie pentru Sănătate si Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuţi” desfăşurat de Crucea Roşie Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ordinul mai sus amintit precum şi măsurile de prevenire COVID-19 care afectează viaţa socială şi economică în România şi în lume au determinat o pauză de doi ani in pregătirea elevilor de gimnaziu şi liceu privind educaţia pentru sănătate şi primul ajutor, subiecte deosebit de importante, mai ales în context pandemic. Astfel, Crucea Roşie Română a primit cu mare interes parteneriatul Academiei Europene de Asistenţi Medicali prin care dorim să continuăm să lucrăm cu elevii şi cu profesorii, pe baza aceloraşi principii, în speranţa ca în anul şcolar următor să reluăm desfăşurarea tradiţională a competiţiei. Organizatorii îşi propun să deruleze programul de formare în mediul online, iar participanţii vor avea acces la informaţie prin activităţi precum webinarii online, materiale video educative şi materiale scrise- manualul de formare. Această formă de desfăşurare nu înlocuieşte o tradiţie şi sperăm ca noul parteneriat şi noile metode de transmitere a informaţiei să mărească numărul de participanţi, să facă pregătirea mai accesibilă şi mai facilă, astfel încât să ne folosim de lecţiile învăţate şi în anii următori, contribuind astfel la dezvoltarea concursului tradiţional.

Elevii şi profesorii din România sunt invitaţi să se înscrie, GRATUIT, învăţând tehnicile de acordare a primului ajutor

Academia SANITARII PRICEPUŢI se va desfăşura în intervalul mai 2021 – 21 iulie 2021, iar persoanele eligibile pentru înscrierea în program sunt:

1. Profesori ciclu gimnazial/ liceu

2. Elevi ciclu gimnazial/ liceu

Înscrierea se poate face, individual, prin intermediul site-ului www.sanitariipriceputi.ro , unde pot fi regăsite şi detalii despre organizatori, calendarul programului şi regulament. Toate persoanele înscrise vor fi ţinute la curent cu desfăşurarea programului şi vor primi materialele necesare prin intermediul e-mailului.

Data limită de înscriere în program este 21 mai 2021.

În cazul profesorilor participanţi, aceştia vor beneficia de un curs gratuit de acordare a primului-ajutor cu durata de 3 zile, în mediul online sau fizic (în funcţie de filiala judeţului din care face parte). În urma acestui curs, aceştia vor primi o diplomă care să ateste participarea la această formare.

În cazul elevilor participanţi, aceştia vor primi o diplomă de formare la finalul programului Academia SANITARII PRICEPUŢI şi oportunitatea de a participa la o competiţie naţională, în cadrul unui echipaj de elevi coordonat de un profesor. Mai multe detalii despre regulamentul programului de formare şi al competiţiei puteţi regăsi în secţiunea: https://sanitariipriceputi.ro/regulament/

Competiţia organizată la sfârşitul perioadei de formare se doreşte a fi la acelaşi grad de profesionalism, partenerii urmând să răsplătească câştigătorii cu premii substanţiale, precum şi cu oportunitatea unei „vizite de lucru” în cel mai modern şi mai dotat centru de pregătire a asistenţilor medicali, deţinut de Academia Europeană de Asistenţi Medicali în Bucureşti.

Despre organizatori

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost fondată la 4 iulie 1876, este membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie, fiind condusă în activitatea sa umanitară de Principiile Fundamentale ale Mişcării: Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Acordarea primului ajutor, sprijinirea celor mai vulnerabile persoane, intervenţia la dezastre, educaţia pentru sănătate, difuzarea valorilor umanitare sunt şi astăzi, la împlinirea a 145 de ani de activitate umanitară, principalele domenii de activitate ale Crucii Roşii Române.

Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali este o facultate pe model britanic şi un hub de învăţare pentru domeniul asistenţei medicale din România. Centrul de simulare din cadrul Academiei foloseşte manechine de înaltă fidelitate şi tehnologie modernă pentru învăţarea experienţială dedicată viitorilor asistenţi medicali. De asemenea, programul de licenţă este dezvoltat în parteneriat cu Coventry University din UK şi pune accent pe experienţa studentului şi abilităţile atât tehnice, dar şi sociale, dezvoltate pe parcursul celor 3 ani de studiu.