27 iunie 2022

Program dedicat tinerilor cu autism din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu DGASPC Sector 3, deschide uşa celui de-al doilea Help Home – primul program dedicat tinerilor cu autism din România

La începutul anului 2021, Asociaţia Help Autism a lansat programul Help Home – primul program de viaţă independentă din România dedicat exclusiv adolescenţilor cu autism. În luna iunie a acestui an, Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3, deschide uşa celui de-al doilea centru Help Home – un spaţiu de exersat pentru un viitor acasă, apartamentul în care adolescenţii cu autism vor învăţa zilnic să spună „Pot Singur” la toate acele lucruri mărunte, dar esenţiale, pe care ei nu le pot face încă singuri.

Sprijinul DGASPC Sector 3 constă în punerea la dispoziţie a spaţiului unde se desfăşoară activitatea programului Help Home, Asociaţia Help Autism împreună cu partenerii săi asigurând personalul şi resursele necesare, oferind astfel intervenţia terapeutică corespunzătoare nevoilor pentru adolescenţii cu minţi aparte. Programul Help Home este gratuit, iar în a doua locuinţă vor primi ajutor specializat 10 adolescenţi şi tineri din Bucureşti, ei îşi vor petrece câteva ore pe zi în Help Home Ozana. Extinderea programului, deschiderea noii locuinţe Help Home şi conturarea acestui parteneriat reprezintă un pas înainte spre atingerea scopului final al programului şi anume: independenţa şi autonomia tinerilor cu autism şi oferă un model de bună practică pentru alte oraşe din ţară.

Investiţia anuală în acest program se ridică la 50 000 de euro pentru fiecare apartament, fonduri acoperite din sponsorizări private şi donaţii individuale.

„În Help Home, Pot singur! devine posibil. În primul Help Home am văzut cum tinerii cu minţi aparte reuşesc cu adevărat să fie pe zi ce trece mai independenţi. Am văzut cum Nu pot deschide pachetul de caşcaval se transformă în Uite, ţi-am făcut un sandviş. Poftă bună. Am văzut cum Nu pot să-mi pun geaca pe umeraş se transformă în Am reuşit să fac curat singur acasă. Am văzut cum tinerii au început să comunice mai des şi să construiască relaţii de prietenie aparte; cum au grijă unii faţă de ceilalţi. Progresul adolescenţilor care urmează programul Help Home este vizibil, iar bucuria noastră – a părinţilor, a terapeuţilor şi a tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, este din ce în ce mai mare. Ei au nevoie de noi, de atenţia fiecăruia dintre noi, pentru ca într-o zi independenţa lor să nu mai fie doar un vis.”, menţionează Elena Nicolae, psihoterapeut şi coordonator al programului Help Home.

1 din 54 de copii este afectat de autism*. În România, se estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), cu toate că doar jumătate sunt în evidenţa statului, dintre care 13 905 sunt copii**, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

În prezent, fără existenţa unui program de terapie specific, un adolescent cu autism nu poate să se dezbrace sau să se îmbrace singur, nu poate merge la toaletă fără un însoţitor, nu poate să-şi prepare fără ajutor un sandviş, nu poate sta singur acasă, nu poate traversa strada, nu poate să se gândească la viitor şi în definitiv, nu îşi poate trăi viaţa de unul singur. Aceasta este realitatea majorităţii tinerilor cu TSA.

„Ne dorim să multiplicăm acest program în multe alte oraşe, ne-am bucura să avem deschiderea instituţiilor locale pentru a pune la dispoziţie locuinţa şi a companiiilor pentru a se implica direct într-o schimbare în comunitate. Noi venim cu expertiza pentru a pregăti echipe de psihologi locali astfel încât traseul spre a-şi atinge potenţialul al persoanelor cu autism să nu se oprească în adolescenţă.”, precizează Daniela Bololoi, preşedinta asociaţiei Help Autism.

Programul Help Home vine în întâmpinarea unei necesităţi, conturând un spaţiu de învăţare dedicat adolescenţilor cu autism, unde toate aceste lucruri devin deprinderi. Sub îndrumarea terapeuţilor, adolescenţii şi tinerii cu autism vor învăţa, prin repetiţie îndelungată, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă şi în societate, dezvoltându-şi abilităţile de autoservire, aptitudinile de socializare, precum şi abilităţile personale şi profesionale. Help Home oferă soluţia personalizată pentru ritmul de învăţare al fiecărui tânăr în parte.

„Ce este Help Home pentru mine şi soţul meu? Speranţa şi credinţa că este posibil…. Speranţa că Andrei poate fi un adult independent. Un adult care îşi va putea asigura şi gestiona nevoile de bază pentru a putea trăi. Că va reuşi să îşi asigure hrana atunci când ii este foame, de la un banal sandviş până la prepararea unei mese calde, că va reuşi să-şi poarte singur de grijă, de la igiena personală până la curăţenia locuinţei. Credinţa că atunci când noi nu vom mai fi alături de el va fi capabil să se descurce singur, în fiecare zi.” Roxana, mama lui Andrei.

„Când am aflat de acest proiect am fost foarte încântată. Dacă la o vârstă mai mică există diverse centre şi mai multe posibilităţi, vine vârsta când copilul are nevoie de un alt tip de terapie, pentru a atinge independenţa. În Help Home, Andrei a învăţat să îşi facă sandvişurile singur, să pună masa, să coopereze, să îşi asume anumite sarcini. Dacă în trecut se ascundea într-un colţ când făceam curăţenie în casă, acum el e ajutorul meu de nădejde. Efectele sunt extrem de pozitive. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi copii să aibă acces la acest program.” Gabriela, mama lui Andrei.

„Help Home este un loc magic, după părerea mea, în care tinerii cu minţi aparte învaţă că şi ei pot singuri. Tudor a evoluat foarte bine. Ce învaţă acolo, pune în practică şi acasă. Se văd rezultatele. Atunci când copiii sunt mici, există centre în care se poate face terapie. Dar copiii aceştia ajung mari, adolescenţi. Help Home este o nevoie. M-aş bucura ca acest program să fie în toată ţara. Trebuie să facem ceva şi pentru ei. Pentru viitorul lor.” Angelica, mama lui Tudor.

Pentru a face posibilă existenţa Help Home pe termen lung şi pentru a extinde soluţia şi în alte locaţii, este nevoie de susţinerea exterioară, de sprijinul donatorilor şi sponsorilor. Donaţiile sunt posibile pe www.helpautism.ro/ce-facem/helphome sau trimiţând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcţionând 20% din impozit, alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea uşii primului Help Home.

Filtrul de instagram PotSingur poate fi folosit de cei care îşi doresc să-şi aducă aminte de perioada adolescenţei, încurajând donaţiile pentru cei care încă nu-şi pot trăi adolescenţa singuri. Doar cu ajutorul celor generoşi, ei vor putea spune într-o zi #PotSingur.
* conform raportului CDC 2020 disponibil aici.

** Conform datelor culese în perioada ianuarie – iunie 2019 pentru realizarea „Analizei naţionale de etapă a situaţiei abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil şi adult), în vederea elaborării Planului Naţional pentru Autism 2020 – 2024”.

Raluca Bogdan
manager comunicare şi cultură organizaţională
www.helpautism.ro/ce-facem/helphome