Publicat: 23 Decembrie, 2016 - 14:47
Share

De Crăciun, TVR 1 a pregătit telespectatorilor săi concerte tradiționale de colinde, dar și ale unor vedete internaționale, ediții speciale ale emisiunilor postului iubite de public, întâlniri cu vedetele preferate, reportaje și documentare în premieră. Unele dintre aceste programe speciale sunt preluate de TVR HD, TVR Internațional, TVR Moldova și pot fi urmărite, de asemenea online, pe TVR+.

Concerte de colinde: Colinde transilvane cu Ioan Bocșa și în ediția specială 'Tezaur folcloric'

Tradiționalele colinde de Crăciun, pe care Madrigalul le interpretează de peste 50 de ani, neîntrerupt, pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 24 decembrie, de la ora 10.30. Pregătim atmosfera specială de Crăciun ascultând 'Colinde transilvane', concert susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradițională Românească 'Icoane', al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. TVR 1 transmite acest concert sâmbătă, 24 decembrie, de la 12.30. Apoi, de la ora 21.00, timp de două ore, primim colindători din toată țara la ediția specială 'Tezaur folcloric', transmisă de TVR 1, în seara de Ajun. Cele mai frumoase colinde ale românilor sunt aduse de acasă de la ei de interpreți din Bihor, Bistrița Năsăud,  grupuri din Maramureș și Ilfov. De altfel, realizatoarea TVR Gheorghiță Nicolae a presărat grupaje de colinde în programele TVR 1 din toate zilele de sărbători.

Poveștile românilor de departe, în oglindă cu ale celor de acasă

'Unde-i acasă?' — pentru milioane de români devine incert, dar și dureros, mai ales în timpul sărbătorilor. În seara de Ajun, de la 23.00, la TVR 1 și TVR+, Irina Păcurariu ne propune ediția specială 'Unde-i acasă?', o avanpremieră a proiectului mai amplu cu același titlu, serie de reportaje, ce urmează a fi difuzate la TVRi și TVR 1. Filmate în comunități de români din diverse țări europene — Italia, Portugalia, Germania, Suedia — reportajele Irinei Păcurariu spun poveștile românilor din afara țării, puse în oglindă cu istorii de viață ale celor rămași în România. Filmele ne aduc în prim plan mai ales copii care au trecut sau sunt încă parte din experiența exilului în masă, pe care îl practică românii plecați la muncă în străinătate. Emisiunea 'Unde-i acasă? se redifuzează pe 25 decembrie, de ora 19.00, la TVR 1 și TVR+.

Ediții speciale de Crăciun 'O dată-n viață', 'Politică și delicatețuri', 'Universul credinței'

Crăciunul începe la TVR 1 cu o ediție specială 'Universul credinței', prilejuită de Nașterea Domnului Iisus Hristos. Magazinul religios difuzat pe 25 decembrie, de la ora 9.00, cuprinde mesaje și urări de Crăciun, reportaje și documentare, discuții cu invitații emisiunii, precum și transmisiunea în direct de la Catedrala Patriarhală din București a Sfintei Liturghii. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroși ierarhi și preoți.

Celentano, oaspete în bucătăria lui Mircea Dinescu

În Ziua de Crăciun, actorul Adrian Văncică este invitat la o masă cu caltaboși și lebăr, într-o ediție de sărbătoare 'Politică și delicatețuri'. Pe 25 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD și TVR+, actorul care îl interpretează pe Celentano din serialul 'Las Fierbinți' pune în practică, împreună cu masterchef Dinescu, două rețete de sezon: lebăr și caltaboși. Cum ne-a obișnuit, Mircea Dinescu dă o notă personală bucatelor și curajos, adaugă, în compoziția caltaboșului și a lebărului, prune uscate, condimente alese pe sprânceană și carne adusă de la Cetate. Și evident, nu renunță la portocală, al cărei suc îl pune în apa în care fierbe lebărul. 

'Fantasticii' și 'Faimoșii' se întrec de Crăciun la 'O dată-n viață'

Și tot De Crăciun, la 'O dată-n viață', 'Fantasticii' se întrec cu 'Faimoșii', într-o ediție cu adevărat de sărbătoare a emisiunii ce face parte din seria întâlnirilor 'TVR60'. Cu alte cuvinte, două echipe de mari artiști vor cânta muzică ușoară, populară și vor dansa, totul într-o competiție muzicală oferită telespectatorilor TVR. 'O dată-n viață' poate fi văzută pe 25 decembrie, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR HD și online, pe TVR+.

'Fantasticii' din platoul emisiunii sunt Ionuț Fulea, Andreea Voica, Mariana Deac și Niculina Stoican, iar 'Faimoșii' care le țin piept sunt Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima și Viorica Macovei. Fiecare dintre cei opt invitați e hotărât să cucerească publicul prin câte un duet pe care îl va susține împreună cu o vedetă a muzicii pop: Elena Gheorghe, Alina Sorescu, Lora, Alexandra Ungureanu, Cezar Ouatu, Daniel Iordăchioaie, Ionuț Ungureanu și Ianna. Alături de ei, invitații speciali de Crăciun la 'O dată-n viață' sunt preotul Cristian Pomohaci și tenorul Teodor Ilincai.

Cele mai frumoase melodii românești se cântă la TVR 1

Cântece care au trecut testul timpului și pe care fiecare dintre noi știe să le fredoneze ne vor bucura după-amiaza de duminică. Pe 25 decembrie, de la 16.00, TVR 1 oferă telespectatorilor bucuria de a rememora șlagăre ale anilor '70, '80 și '90, devenite favoritele multor generații. Dintre 'Cele mai frumoase melodii românești', amintim: 'Copacul' și 'Două inimi fără griji' (Aurelian Andreescu), 'Strada speranței' (Corina Chiriac), 'Diamant fermecat' (Margareta Pâslaru), 'Bună seara, iubito!' (Loredana Groza), 'Morărița' (Mirabela Dauer), 'Andrii Popa' (Mircea Baniciu), 'Dacă ochii tăi' (Elena Cârstea), 'Iubește-mă de-ți plac așa cum sunt' (Angela Similea).

'Jocuri murdare' sau partea întunecată a sportului — documentar în premieră la TVR 1

Pe 25 decembrie, de la ora 18.00, TVR 1 difuzează un documentar exploziv despre nivelul corupției din sport. Jurnalistul de investigație recompensat cu titlul de jurnalistul CNN al anului în 2011, Benjamin Best, ne propune o altfel de privire de ansamblu în culisele pline de culoare ale lumii sporturilor.

Filmul este o producție Germania 2016 și are deja în palmares mai multe premii: 2016 — IFF Londra — Premiul cel mare pentru regie și pentru montaj; 2016 — Snowdance Filmfestival — Premiul pentru cel mai bun documentar; 2016 — Start Doc Festival, Hollywood — Premiul pentru cel mai bun documentar; 2016 — New York Festivals — Medalie de Argint pentru imagine; Medalie de Bronz pentru montaj.

Documentarul 'Jocuri murdare' intră în culisele fotbalului, ale baschetului de performanță, boxului, dar și pe ușa din dos a Jocurilor Olimpice. Sportul aduce națiunile și oamenii împreună, funcționează dincolo de barierele sociale, culturale și religioase, dând un sens al identității, fiind o sursă de conversație și emoție pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, există și un revers al medaliei. Pasiunea sinceră a spectatorilor și a fanilor este pusă în contrast cu înșelătorul amestec de lăcomie, de corupție la nivel înalt: politicieni influenți, oameni din sport ușor de 'abordat', sponsori puternici, ba chiar și persoane implicate în crima organizată.

Concert Andrea Bocelli: Cinema

A doua zi de Crăciun, o nouă premieră: TVR 1 difuzează un emoționant concert susținut de Andrea Bocelli la Dolby Theatre în 2015. Melodii celebre din nu mai puțin celebrele fime 'Doctor Jivago', 'Love Story', 'Nașul', 'Viața e frumoasă', 'Gladiatorul', 'Poveste din Cartierul de Vest', 'Evita' sau 'Mic dejun la Tiffany', dar și melodii din musical-uri de succes se vor auzi în concertul difuzat de TVR 1 luni, 26 decembrie, de la 21.10.

Superstarul internațional Andrea Bocelli vine cu o interpretare maiestuoasă a cântecelor de pe albumul său mult așteptat — Cinema. Omagiind hituri de pe coloana sonoră a celor mai iubite filme ale tuturor timpurilor, Bocelli readuce la viața o colecție de cântece gravate în cultura, dar și în inimile multor generații. În concert, cu apariții scenice speciale — Nicole Scherzinger și Ariana Grande, dar și nume răsunătoare de la Hollywood: John Travolta, Ryan O'Neal, Ali MacGraw și Andy Garcia, care urcă pe scenă pentru a vorbi despre filmele din a căror coloana sonoră au fost extrase melodiile.