27 iunie 2022

Programul CASA LIPATTI Open Stage, Ediţia a XII-a

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor şi Discipolilor

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 23 octombrie 2021, de la orele 18:00, la cea de-a XII-a Ediţie a Programului CASA LIPATTI Open Stage într-un format nou, cu o Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor şi Discipolilor, Eveniment care va avea loc în Salonul de Muzică.

După XI Ediţii de succes, cu Recitaluri şi Spectacole Online dedicate artiştilor profesionişti din lumea muzicii clasice şi a teatrului, Programul CASA LIPATTI Open Stage se bucură de un nou format în cadrul căruia vor fi invitaţi importanţi pedagogi alături de elevii şi discipolii lor. Repertoriul propus pentru această serie de Evenimente include lucrări semnate de compozitori reprezentativi ai istoriei muzicii clasice naţionale şi universale. Stagiunea Muzicală dedicată Profesorilor şi Discipolilor oferă tinerelor talente ocazia de a evolua în faţa publicului pe scena care a găzduit evenimente cu personalităţi emblematice ale culturii româneşti. Totodată, în cadrul Stagiunii lunare Profesorii, făuritori de destine, vor primi recunoaşterea binemeritată în Salonul nostru de Muzică, unde marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti a studiat intens, el însuşi fiind un pedagog talentat şi recunoscut la nivel internaţional.

Aşadar, sâmbătă, 23 octombrie 2021, de la orele 18:00, prof. univ. dr., cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, va fi invitatul de onoare al Casei Lipatti şi vă aşteptăm să urmăriţi Dialogul intitulat „Muzică. Dedicaţie. Carieră” despre parcursul profesional extraordinar al celebrului violonist, dar şi despre chemarea de a îndruma noua generaţie de artişti români. Dialogul va fi condus de lect. univ. dr. Irina Hasnaş, compozitor şi muzicolog.

În continuarea Programului, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de Ziua Austriei, cu un repertoriu dedicat genialilor compozitori austrieci Wolfgang Amadeus Mozart şi Franz Schubert. Recitalul va fi susţinut de discipolul maestrului Gabriel Croitoru, violonistul Ştefan Ristea, şi de lect. univ. dr. pianista Clementina Ciucu. În Program au fost incluse două Sonatine pentru vioară şi pian de Franz Schubert – Sonatina în Re major OP. 137 – D384 şi Sonatina în la minor OP.137 – D385 – şi două Sonate de Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în mi minor KV 304 şi Sonata în Si bemol major KV 378. Ziua Naţională a Austriei este celebrată anual la data 26 octombrie.

Cu peste 1.000 de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o prezenţă bogată în viaţa muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Violonistul Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de camera Regina Sofia Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A.,Ungaria, România, iar arta sa interpretativă se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) şi pe 8 CD-uri. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi de a cânta pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument care i-a aparţinut lui George Enescu. In ultimii ani, artistul a participat la turneele naţionale „Vioara lui Enescu la sate” şi „Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri”, alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail.

Violonistul Gabriel-Ştefan Ristea este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Gabriel Croitoru. În anul 2020 a absolvit cu rezultate excepţionale Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu doamna profesor Magdalena Ursu. Pe parcursul anilor, a avut oportunitatea să participe la diferite masterclass-uri cu Gabriel Croitoru şi Ioana Croitoru. De asemenea, a aprofundat arta muzicii de cameră sub îndrumarea profesorilor Simina Croitoru, Raluca Stratulat şi Horaţiu Barnea. Între anii 2011-2021 obţinut numeroase premii la diverse concursuri naţionale cât şi internaţionale pentru vioară, printre care: premiul II la Olimpiada Naţională, premiul I la „Lira de aur”, premiul I la „Paul Constantinescu”, premiul I la „George Georgescu”, premiul I la „Paul Polidor”, premiul I la „Victor Giuleanu”, premiul I la „Dan Cumpătă”. Violonistul Gabriel-Ştefan Ristea a participat şi la concursuri de muzică de cameră, precum: premiul I la „Lira Humanitas”, premiul I la „George Georgescu”, premiul I la „Iosif Sava”, premiul III la „Citta di Massa”. A fost invitat să cânte la Festivalul „George Enescu” în cadrul Programului „Piaţa Festivalului”.

Pianista Clementina Ciucu-Ristea a început studiul pianului la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti cu profesorii Constantin Niţu si Flavia Moldovan. Şi-a continuat formarea în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din capitală, unde i-a avut ca maeştri pe Sandu Sandrin si Dan Grigore. A lucrat, de asemenea, cu Valentin Gheorghiu, Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Rădoi. După absolvire, a urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), beneficiind apoi de o bursă de specializare la Instituto Musicale „Arnaldo Benvenuti” cu Bruno Mezzena (Italia, 1992-1994). Deţinătoare a mai multor premii la concursuri naţionale şi internaţionale, Clementina Ristea-Ciucu este protagonista unei cariere concertistice intense, care include apariţii pe scene din ţară şi de peste hotare (Franţa, Italia), în postură solistică sau în diverse formule camerale, pianista bucurându-se de aprecierea constantă a publicului şi criticii. Clementina Ristea-Ciucu este lector universitar doctor şi predă la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Conceptul Programului „CASA LIPATTI Open Stage – Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor şi Discipolilor” la Casa Artelor Dinu Lipatti aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Participarea la evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măştii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanţilor.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea
https://www.iabilet.ro/bilete-stagiune-muzicala-dedicata…/
La preţurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.

Şi de la Casa Artelor Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu 12, sector 1.

Preţul biletelor la sediul Casei Lipatti este:

Salonul mare de muzică – 20 lei
Salonul mare de muzică – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 10 lei
Salonul mic – 15 lei
Salonul mic – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei

Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.