Publicat: 15 Noiembrie, 2012 - 10:42
Share

A opta zi a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!" i are ca invitaţi speciali pe The Tiger Lillies care, aflaţi la a patra participare în cadrul festivalului, vor susţine anul acesta două evenimente: un concert începând cu ora 18.00, urmat la ora 21.00 de o reprezentaţie a solistului trupei, Martin Jacques, acesta prezentând primul său proiect-solo: o coloană sonoră originală ce va însoţi proiecţia filmului german expresionist "Cabinetul Doctorului Caligari".
 
Tot astăzi au loc două noi ateliere pentru copii, atelierul "Primii paşi de balet", la Şcoala Generală nr. 85 "Vasile Bunescu", şi atelierul "Viaţa e frumoasă!", la Centrul Scolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici.
Evenimentele dedicate practicienilor şi teoreticienilor din domeniul artelor spectacolului continuă la Godot Cafe-Teatru începând de la ora 10.00, când este programată o nouă întâlnire a workshopului "Teorie şi practică în artă", coordonat de Răzvan Ioan Dincă şi Alina Moldovan, urmând ca la ora 16.00 să aibă loc conferinţa "Teatrul muzical britanic de la Gilbert & Sullivan la Andrew Lloyd Weber", moderată de criticul britanic Ian Herbert. Ziua se încheie la restauranul "Şalul cel negru" cu seara dedicată culturii muzicale maghiare, în cadrul căreia vor concerta artiştii Balazs Bagyi şi Daniel Szabo.
 
Progrmaul zilei de 15 Noiembrie
 
10.00 – Atelier pentru copii – Primii paşi de balet, coord.: Iulian Radoi, Mădălina Mechenici / Şcoala Generală nr. 85 "Vasile Bunescu"
Însoţiţi de Iulian Radoi şi de Mădălina Mechenici, balerini ai Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", copiii vor învăţa principalii paşi de balet, pozitia de reverence, precum şi elemente de ritmicitate. De asemenea, copiii vor putea vedea cum arată echipamentul specific al unui balerin, poantele – încălţămintea speciala purtata de balerine, si costumatiile de balet folosite la Teatrul National de Opereta.
 
10.00 – Workshop "Teorie şi practică în artă", coord. Răzvan Ioan Dincă, Alina Moldovan / Godot Cafe-Teatru
Atelierul se adreseaza studenţilor secţiilor de Teatrologie (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale"), Muzicologie (Universitatea Nationala de Muzica) şi Istoria şi Teoria Artei (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti) şi are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei si modul in care aceasta se impleteste cu dimensiunea practica.
 
14.00 - Atelier "Viaţa e frumoasă!", coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Şcolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici
Viaţa e frumoasă! Avem aceasta certitudine din copilarie, atunci cand trecem foarte usor hotarul imaginar in poveste. Si cum ar putea fi spusa mai frumos o poveste, daca nu cu papusi? Ele sunt primele forme vizuale ale imaginatiei noastre. Un strop de muzica, cateva papusi, o poveste si gata spectacolul! Joaca devine joc si bucuria lui ne face viata frumoasa!
 
16.00 – Conferinţa "Teatrul muzical britanic de la Gilbert & Sullivan la Andrew Lloyd Weber", moderator: Ian Herbert (Marea Britanie) / Godot Cafe-Teatru
Ian Herbert este, in prezent, editor consultant la Theatre Record, revista pe care a editat-o si publicat-o din 1981 pana in 2003. Scrie cu regularitate pentru jurnale de teatru din intreaga lume, inclusiv o coloana bilunara in ziarul The Stage. Intre 2001 si 2008, a fost presedintele Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, iar in prezent este presedintele de onoare al acesteia. Ian Herbert este de asemenea profesor-invitat a trei universitati din Statele Unite ale Americii, precum si conferentiar in mai multe tari din lume. Parcurgând istoria teatrului muzical britanic, criticul Ian Herbert aduce in discutie in cadrul conferintei sustinuta la Godot Cafe-Teatru, diferentele dintre spatiul nord-american si cel britanic.
 
18.00 – Concert – THE TIGER LILLIES (Marea Britanie) / Teatrul Odeon
Trupa "The Tiger Lillies" sfidează orice descriere, functionand in baza unui set propriu de reguli si definitii. Infiintata in 1989, trupa a reusit sa aduca pe scena muzicala o fuziune de cabaret berlinez de dinainte de razboi si elemente de avangarda, totul intr-un aranjament muzical demential, anarhic. Desi nu fac rabat de la imagistica sângeroasa, muzica celor de la "The Tiger Lillies" are o frumusete aparte, iar faptul ca adesea aceasta frumusete este insotita de un "twist" incredibil de amuzant sau de-a dreptul oribil este o incantare suplimentara pentru public. Stilul lor muzical este caracterizat drept „dark cabaret”, iar spectacolele lor au o pronuntata componenta teatrala, motiv pentru care prefera sa sustina concerte in sali de teatru mai degraba decat in sali de concert. Modul de interpretare nu este unul traditional pentru ca solistul principal, Martin Jacques, considera ca fiecare loc si fiecare audienta are ceva specific si diferit. Prefera sa aleaga piesele care vor intra in concert chiar in timpul concertului, transformandu-l astfel intr-un eveniment unic si personal.
 
21.00 – Proiecţie de film şi muzica live: MARTIN JACQUES (THE TIGER LILLIES) (Marea Britanie): Cabinetului Doctorului Caligari (Germania, 1920, regie: Robert Wiene) / Teatrul Odeon
Martin Jacques, fondatorul trupei "The Tiger Lillies2 lucreaza in prezent pentru mai multe proiecte teatrale, realizand in 2012 si primul spectacol solo din cariera sa: interpretare live a unei coloane sonore originale, compozitie proprie, pentru capodopera cinematografica “Cabinetul Doctorului Caligari”. Spectacolul s-a bucurat de un mare succes dupa reprezentatiile de la istoricul cinema "Kino Luna" în Varsovia si cele doua de la Teatrul Soho din Londra, primind numeroase critici pozitive din partea unor publicatii consacrate (The Times, Guardian, New Empress, Time Out, BFI Classics etc.).
 
22.00 – Seara tradiţională maghiară / Restaurant "La Şalul cel Negru"
Seara traditionala maghiara este organizata cu sprijinul Institutului Balassi - Centrului Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti si ii are ca invitati pe artistii Balazs Bagyi si Daniel Szabo care vor prezenta un recital de ethno-jazz si world music, avand in prim plan tobele si tambalul. Conceptul muzical al acestui duo se bazeaza pe exploatarea particularitatilor celor doua instrumente, si anume armonia si melodicitatea tambalului, precum si ritmicitatea tobelor.
 
23.00-24.00 – Program radio: "Kings of Dark Cabaret: Tiger Lillies"  / Radio Romania Cultural
 
Biletele sunt disponibile online în reţeaua vandbilete.ro, precum şi la adresa Str. Vasile Lascar nr.42-44, etaj 3, ap.7, program de luni pana vineri în intervalul 10:00 - 19:00.
 

Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian este o instituţie publică de cultură finanţată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
 

 
Autor: Călin Angheluţă