Publicat: 17 Noiembrie, 2012 - 12:12
Share

Cea de-a zecea zi a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoaă!" reuneşte o selecţie variată de programe, cu activităţi dedicate atât publicului mic: ateliere de pantomimă şi de poveşti senzoriale şi un spectacol interactiv pentru copii - "Alice în sufrageria minunilor", o producţie Lumea lui MOMO & Teatrul de Sufragerie, cât şi publicului adult, căruia îi sunt dedicate o serie de concerte şi spectacole-concert, o proiecţie de film, un atelier şi o lansare de carte. Seria concertelor debutează cu o reprezentaţie din partea trupei Old Fish Jazzband, care va evolua la Băneasa Shopping City, urmând ca seara să aibă loc spectacolul-concert "Marussia", al Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, precedat de lansarea de carte "Măscăriciul Trist", a lui Ion Moldovan, precum şi concertul acapela al trupei Muttis Kinder.
 
 

Evenimentele conexe ale zilei sunt dedicate sferei artelor spectacolului muzical. Astfel, de la ora 14.00 va avea loc proiecţia filmului "Dies Irae: The Prepostrous Teatrum Interioris Show", realizat de Workcenter of Jerzy Grotowski şi Thomas Richards, urmând ca la ora 16.00 maestrul Grigore Lese să coordoneze un atelier pe tema muzicii tradiţionale, eveniment la care vor participa invitaţi din Pakistan, Iran şi Siria.
 
Programul zilei de 17 Noiembrie
 
11.00 - Spectacol pentru copii de la 2 la 99 de ani - "Alice in sufrageria minunilor" - Lumea lui MOMO & Teatrul de Sufragerie / Lumea lui MOMO
A fost odata intr-o sufragerie, printre oameni mari plicticosi ca niste carti fara poze, o fetita care, cand inchidea ochii putea sa transforme lumea din jurul ei intr-o lume a minunilor: o lume in care briosele nu numai ca-ti fac cu ochiul, dar iti si canta, in care omizile se transforma in fluturi cu un cantecel si pisicile au clopotei in coada in lumea ei. Alice poate fi cand mare, cand mica, ramanand mereu copil. Unchii si matusile devin ei insisi  personaje in poveste, dar isi pastreaza unele naravuri din realitate. Cand povestea o ia razna, Alice desface vraja deschizand ochii larg spre oamenii mari care-i sunt, de fapt, atat de dragi.
 
11.00 – Atelier de introducere in pantomima, coord. Mioara Ifrim / Sediul Fundatiei "Chance for life"
Intitulat "Povesti fara cuvinte", atelierul isi propune sa ii introduca pe copii in lumea pantomimei, dezvaluind conventiile genului intr-o maniera captivanta pentru micii invatacei. Prin intermediul unei serii de jocuri familare si povesti, acestia vor re/descoperi gesturi si miscari care capata o semnificatie simbolica in limbajul teatrului mut, devenind "replici" ale unui spectacol de pantomima.
 
11.00 – Eveniment "Daruind vei dobandi" / Centrul nr. 2 de ingrijire si asistenta
Compania „Bravo Dance” este o companie relativ tanara, aparuta recent pe piata autohtona a companiilor de gen, care a reusit sa reuneasca o serie de artisti vocali, instrumentisti si balerini.
 
12.00 – Poveste senzoriala: Povestile padurii, coord. Beatrice Iordan / Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu"
Atelierul este unul practic: copiii nu asculta pasiv o poveste, ci ajuta la crearea fundalului sonor, folosind instrumente simple, cum ar fi tobite, clopotei sau xilofon, dar si diferite obiecte din natura, care produc sunete, precum betisoare, pietricele sau roscove. De asemenea, copiii vor realiza cateva scenete simple de teatru de umbre, vor trebui sa treaca anumite probe alaturi de personajele din poveste, iar la sfarșit vor realiza diferite figurine, toate in funcție de povestea aleasa.
 
12.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Baneasa Shopping City
Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor "Too Dumb To Die", "Haferflocken Swingers" si "Cyclowncircus". Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit. Nu poate fi studiat in scoli sau la conservator, insa poate fi aprofundat din discuri vechi, carti sau biografii.
 
14.00 – Proiectie de film "Dies Irae: The Prepostrous Teatrum Interioris Show" si discutie cu publicul, moderator: Mario Biagini, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards / UNATC"
„Dies Irae: The Preposterous Theatrum Interioris Show" este un film realizat in cadrul proiectului "The Bridge: Developing Theatre Arts", rolul principal revenindu-i lui Mario Biagini. Dupa ce a fost prezentat intre 2003 si 2004 in numeroase locatii din Italia, in perioada 2004-2005, Mario Biagini a realizat versiunea sa finala.  Dupa proiectia filmului, discutia dintre Mario Biagini si public va intra in profunzimea cercetarii in domeniul artelor spectacolului intreprinsa de Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski si Thomas Richards si va analiza directiile de dezvoltare creativa trecute si prezente si posibilitatea de a duce mai departe mostenirea lui Grotowski in domeniul artelor spectacolului.
 
16.00 – Atelier GRIGORE LESE si invitatii sai din Pakistan, Iran si Siria / Sala T8 a SRR
Dat fiind ca muzica traditionala "nu evolueaza, ci se transmite din generatie in generatie precum limba materna" (Grigore Lese), participantii la ateliere vor avea prilejul de a vedea cum instrumentele, unele pe cale de disparitie, sunt specifice locului din care provin, cum sunetele sunt diferite si cum linia melodica se schimba de la zona la zona.
 
18.30 – Lansare de carte "Catalin Petrescu" de Ion Moldovan / Foaierul Teatrului Nottara
Dupa cartile dedicate unor personalitati artistice ale Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" precum maestrul Lucian Vladescu, prim-solistele Silvia Sohterus, Daniela Vladescu si Bianca Ionescu sau tenorul Daniel Eufrosin, Ion Moldovan ne propune un nou volum in seria interviurilor din colectia "Memorii", dedicat solistului Catalin Petrescu.
 
19.00 – Spectacol-concert MARUSIA, Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski", Constanta / Teatrul Nottara
"Marussia – din sufletul Rusiei" este un spectacol-concert continand o selectie a celor mai cunoscute si indragite compozitii rusesti ale tuturor timpurilor, precum "Ochi chyornye" ("Ochi negri"), "Kalinka" sau "Katyusha", dar si multe altele inspirate din bogatul repertoriu muzical rusesc. Spectacolul plin de farmec a cucerit publicul constantean inca de la prima sa reprezentatie in cadrul celei de-a XXXVII-a editii a Festivalului International al Muzicii si Dansului, organizat de Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" in anul 2011. In intentia de a aduce in fata publicului atmosfera muzicala atat de cunoscuta din filmele clasice rusesti, repertoriul ales este unul foarte popular.
 
20.00 – Concert acapela – MUTTIS KINDER (Germania) /Godot Cafe-Teatru
Trio-ul "a cappella" Muttis Kinder adopta un gen neobisnuit, cu un farmec aparte, care consta in interpretarea lor teatrala si spirituala, in suflul nou oferit, libertatea de improvizatie pe care o permite muzica de acest tip, dar si in usurinta cu care interpreteaza in diferite limbi. Prezenta lor pe scena nu are menirea unui simplu concert, ci a unui spectacol cu interventii acustice surprinzatoare si cu o doza mare de umor. Stilurile muzicale abordate migreaza de la rock si pop pana la clasic si jazz, linia melodica fireasca imbinandu-se cu improvizatia.
 
22.00 – Seara traditionala ruseasca / Restaurant "La Şalul cel Negru"
Seara traditionala ruseasca celebreaza traditiile muzicale rusesti, atat de apreciate in intreaga lume, constituindu-se intr-un recital special dedicat culturii Rusiei, sustinut de cunoscutul interpret, compozitor si dirijor Radu Captari. Cantecele traditionale rusesti spun povestile oamenilor care populeaza teritoriul din indepartata Siberie pana la Oceanul Pacific, vorbesc despre iubire, natura, despre calitatile oamenilor, dar si despre etica si regulile vietii sociale. Muzica traditionala ruseasca este o comoara vie a culturii rusesti, care si-a pastrat farmecul si bogatia de semnificatii pana in prezent.
 
23.00-24.00 – Program radio: "Cu sufletul cât stepa" / Radio Romania Cultural
 
Biletele sunt disponibile online în reţeaua vandbilete.ro, precum şi la adresa Str. Vasile Lascăr nr.42-44, etaj 3, ap.7, program de luni până vineri în intervalul 10:00 - 19:00.
Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" este o instituţie publica de cultură finanţată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
 
Autor: Călin Angheluţă