30 ianuarie 2023

Programul Conferinţelor de Joi, de la Palatul Suţu, în luna ianuarie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cadrul programului susţinut de Muzeul Municipiului Bucureşti, intitulat Conferinţele de Joi, organizate la Palatul Suţu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), sunt propuse în luna ianuarie două teme deosebit de interesante.

Conferinţa de Joi, 19 ianuarie, ora 18.30, cu titlul „Aluviuni” va fi susţinută de Mălin Muşatescu, Teodor Buliga, Cătălin D. Constantin şi Ioana Alexe, care vor spune povestea lor despre Deltă. Sunt oameni care au ajuns să descopere, să cunoască, să iubească şi să se teamă pentru Deltă.

Pentru cineastul Mălin Muşatescu, jurnalist în această lume a pescuitului de mai bine de 20 de ani şi fost Guvernator al Deltei, nu pare că mai există speranţă. Teodor Buliga povesteşte mii de ani de istorie şi ere geologice ca pe evenimente văzute şi trăite de el însuşi. Cătălin D. Constantin, coordonator al Conferinţelor de Joi, se bucură de farmecul mai mult sau mai puţin discret al abandonului satelor din Deltă. Cu ochi de antropolog şi cu inimă de poet, este deja acasă la Sfântu Gheorghe, iar în imaginile sale se vede o lume plină de viaţă şi de culori. Ioana Alexe este arhitect şi redactor şef al revistei „Arhitectura”. În toamna anului trecut a coordonat un număr special al revistei cu tema Delta Dunării.

Acest grup de entuziaşti îndrăgostiţi de Deltă invită joia aceasta publicul să asculte fascinante povestiri despre amestecul acela extraordinar de frumos de ape şi pământ de la vărsarea Dunării în Marea Neagră.

Conferinţa de joi, 26 ianuarie, ora 18.30, va fi susţinută de dr. Maria-Camelia Ene, şef Birou Istorie Modernă şi Contemporană, curator al expoziţiei „Moda la porţile Levantului”. Pentru participanţi, programul de vizitare de la Palatul Suţu se prelungeşte până la ora începerii conferinţei, pentru ca expoziţia omonimă deschisă la parter să poată fi parcursă înaintea întâlnirii cu istoricul, expert în costum şi accesorii vestimentare.

Muzeul Municipiului Bucureşti este cunoscut pentru ampla şi variata sa colecţie de costume ce acoperă o perioadă de câteva sute de ani, începând cu veşmintele fanariote şi terminând cu toalete complete din secolele XIX şi XX, cu bijuterii şi accesorii vestimentare. Deşi mult timp blamată de istorici, epoca domniilor fanariote a intrat în conştiinţa naţională prin beneficiile cultural-artistice pe care le-au adus foştii dragomani greci ai Sublimei Porţi, deveniţi vremelnici bey în Ţările Române.

În veacul fanariot, veşmintele, prin opulenţă, cromatică şi monumentalitate erau remarcate şi admirate în saloanele elitelor moldo-valahe. Gustul desăvârşit al costumelor, cromatica şi fineţea texturilor au impresionat pe cei mai exigenţi critici ai schimbătoarelor mode occidentale. Despre toate acestea publicul este invitat să afle detalii pe parcursul conferinţei susţinută de dr. Maria-Camelia Ene.

Sursa foto Primaria sectorului 3