2 octombrie 2022

Programul cultural denumit generic „Concerte pe Siret”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Fundaţia Pro Patrimonio, ca iniţiator al „Concertelor pe Siret” din 2021, alături de organizatorii – Asociaţia Maria, Cai de Vis şi Societatea Internaţională George Enescu Viena – recrează circuitul celor trei conace Casa George Enescu din Mihăileni, Conacul Miclescu din Călineşti şi Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului.

Vă invităm în perioada 18 – 27 iulie în programul cultural denumit generic „Concerte pe Siret”.

A doua ediţie „Concerte pe Siret” aduce o nouă ofertă culturală comunităţilor de pe Siret atragând un public regional, naţional şi internaţional pentru o dezvoltare durabilă, bazată pe valorile şi patrimoniul material şi imaterial al întregii regiuni.

Frumuseţea naturii, diversitatea patrimoniului arhitectural, a tradiţiilor din regiune pot sprijini dezvoltarea zonelor rurale şi plasarea acestora pe harta turistică, economică şi culturală a României.

„Fundaţia Pro Patrimonio a observat faptul că pandemia şi evenimentele din Ucraina, au modificat şi modifică în continuare calitatea vieţii pe malul stâng al Siretului superior.

Un ecosistem valoros generat de valea Siretului cu lacurile şi luncile sale şi un peisaj cultural remarcabil format din ansambluri de clădiri istorice, conace, păduri va trebui redescoperit, reevaluat şi întreţinut prin acţiunile comunităţilor şi în interesul lor.

Concertele pe Siret s-au născut ca parte a acestui efort care va fi conştientizat în timp. În acest fel valorile acestei zone geografice cu personalităţile cunoscute care s-au remarcat în ultimele secole, vor putea fi valorificate concret în viitor (Enescu, Iorga, Eminescu, Luchian).

Concertele pe Siret nu conţin numai componenta muzical-concertistică, ci şi o componentă de educaţie în muzică, studiul sunetului şi meşteşuguri tradiţionale şi de asemenea o prezentare a peisajului arhitectural din vecinătatea Văii Siretului.

Muzica poate fi un element coagulant, împreună cu peisajul cultural, care este un concept important pe care România încearcă să-l dezvolte în toate politicile pentru patrimoniu. Muzica, arhitectura şi peisajul cultural încep să lege un teritoriu în care comunităţile şi populaţia devin actori efectivi.

Alături de Asociaţia Maria, Cai de Vis şi Societatea Internaţională „George Enescu”, Viena şi din ce în ce mai multe organizaţii interesate, am decis ca ediţia a II-a să aibă loc în cele trei locuri deja cunoscute: Mihăileni, Vârfu Câmpului şi Călineşti, dar în viitor să poată genera pe aceleaşi principii noi locuri implicate în clădiri istorice cu potenţial, de exemplu conacul Capri, de la Brăeşti.

Aici, orice vizitator va avea experienţa unui contact cu arhitectura şi ambianţa de secol XIX precum şi problemele pe care le presupune adaptarea unui asemenea ansamblu la cerinţele vieţii actuale. ” – Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

Program „Concerte pe Siret”

18-24 iulie, Casa Enescu, Mihăileni
Curs de măiestrie susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ

24 iulie, Casa Enescu, Mihăileni, ora 18:30
Concertul tinerilor pianişti participanţi la Masterclass, elevi ai colegiilor şi liceelor de muzică din Iaşi, Bucureşti, Botoşani, Bacău, Piatra-Neamţ.

Intrare liberă.

25 iulie, Casa Enescu, Mihăileni, ora 18:30
Concertul Orchestrei de Tineret a Iaşului
Dirijor: Virgil Popa
Solişti: Eliza Solomon (soprană), Radu Cotoman şi Bogdan Lazăr (vioară), Smaranda Iftime (violoncel)

În program lucrări de: Bach, Vivaldi, Handel, Albinoni, Ceaikovski, Puccini, Delibes, Turina, Porumbescu, Enescu, Dimitrescu.

Intrare liberă.

Casa lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, monument istoric aflat în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, a fost salvată de la colaps şi a trecut printr-un proces de restaurare timp de şapte ani. Pe cât de mică, pe atât de interesantă, ea reprezintă un martor palpabil al modului de viaţă pentru o familie intelectuală a secolului XIX. Tocmai de aceea, Casa Enescu, poate deveni un subiect de cercetare experimentală cu scop precis: care era confortul standard de viaţă în mediul rural pentru familiile cu potenţial intelectual şi dorinţă de dezvoltare?

Este locul în care compozitorul şi-a petrecut perioade ale copilăriei şi maturităţii, definitivând multe din capodoperele sale. A fost ultimul loc pe care l-a vizitat înainte de a părăsi ţara definitiv în septembrie 1946. Casa a aparţinut mamei lui George Enescu, Maria Cosmovici, şi a fost construită de părinţii acesteia, cel mai probabil, pe la mijlocul secolului XIX. În prezent, casa este redată comunităţii locale sub forma unui centru cultural şi de educaţie. În 2020 s-au finalizat lucrările de restaurare, moment marcat şi prin inaugurarea unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Fundaţiei Pro Patrimonio, „Academia de muzică şi studiul sunetului”.

26 iulie, Conacul Miclescu, Călineşti, ora 19:00
Concertul Orchestrei de Tineret a Iaşului
Dirijor: Virgil Popa
Solişti:
Eliza Solomon (soprană), Radu Cotoman şi Bogdan Lazăr (vioară), Smaranda Iftime (violoncel)

În program lucrări de: Bach, Vivaldi, Handel, Albinoni, Ceaikovski, Puccini, Delibes, Turina, Porumbescu, Enescu, Dimitrescu.

Intrare liberă.

Ansamblul Miclescu de la Călineşti reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai autentice conace restaurate în România. Ansamblul conacului şi anexelor sale, inclusiv biserica Sf. Nicolae, au fost construite în etape între secolele XVII şi XIX şi reprezintă pentru epoca respectivă un model de relaţionare cu comunitatea locală. Arhitectura conacului este de factură neoclasică şi reprezintă un martor al acestui curent puternic influenţat de acelaşi stil practicat în Polonia şi Rusia.

Conacul a reprezentat un model de fermă agricolă modernă, fiind totodată unul dintre conacele reprezentative din România în perioada interbelică, când aici a fost unul dintre locurile predilecte de întâlnire ale protipendadei româneşti. Naţionalizat şi distrus după venirea comunismului, conacul a fost recuperat de descendentul direct, domnul Radu Miclescu, şi restaurat cu grijă şi devotament. Timp de 15 ani, Conacul Miclescu a devenit un spaţiu artistic unic, o fermă agricolă de succes, un şantier de restaurare cu caracter educaţional, un loc primitor după inaugurarea sa pentru intelectuali, artişti, jurnalişti şi oameni politici ai modernităţii. Amprenta socială şi filantropică a familiei Miclescu s-a extins şi către biserica de lemn din satul Cerviceşti care a fost restaurată şi, în general, asupra comunităţii locale, pentru care a creat locuri de muncă şi a oferit ajutoare sub diverse forme.

Toate activităţile au loc în aer liber.

Vă aşteptam cu bucurie!