Publicat: 8 Noiembrie, 2014 - 13:00
Share

Sâmbătă, 8 noiembrie

TEATRU
19:00 : „Statuia Libertății V2.0” după Phantom Pains de Vasily Sigarev | | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)
Producție Contemporanis, Iași
Regie: Alexandru Arion
Cu: Răzvan Bănuţ, Doru Talos, Ingrid Robu
Durata: 60'

Ideea spectacolului este nebunia privită ca o alternativă a realităţii. Într-o lume cenusie, decăzută, normală, nebunia unei femei apare ca o rază de lumină pentru cei care vor să o vadă. Acţiunea se petrece într-un cimitir de trenuri, capătul universului, care colcăie de hoţi, beţivi şi funcţionari de cea mai joasă speţă.
O femeie care a pierdut tot, folosită în mod repetat de către functionarii depoului, caută într-o rutină obsesivă umanitatea şi fericirea. Apariţia ei aduce, odată cu dânsa, sentimente sincere, frumoase, ce nu pot fi trecute cu vederea de Dimitrii, care, copleşit de realitate, nu mai poate suporta situaţia.

TEATRU
19:00 : „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu | În Culise la IMAGO (Pța Națiunilor Unite nr.3-5)
Producție În Culise la IMAGO, București
Regie: Cristian Bajora
Cu: Alex Vlad, Ioana Chelmuș Ștefan Nistor, Alina Petrica, Paul Alexandru
Durata: 60'

O comedie despre traiectoria pe care o urmează viața de cuplu, o imagine-metafora pentru o societate dezumanizată în care până și viața de familie se vinde și se cumpără cu o nonșalanță uimitoare.

Căutarea fericirii nu se sfârșește după căsătorie. O femeie care nu lucrează nu va fi niciodată prea încântată de faptul că soțul său își iubește meseria pe care o practică cu plăcere și uită că are acasă o prințesă de întreținut. Un bărbat arivist nu va fi niciodată prea încântat că soția sa îi oferă foarte multă iubire.. și cam atât. Și-atunci se produce ruptura în cele două cupluri din poveste – Gogu o părăsește pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa îl părăsește pe Emilian pentru Gogu și cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu trăiesc fericiți până la adânci bătrăneți. Pentru că uneori fericirea nu înseamnă nici bani, nici iubire...

TEATRU
19:00 : „Valsul Hazardului” | Teatrul Coquette (Calea Călărași nr.94)
Producție Teatrul Coquette, București 
Regie: Ingrid Bonța
Cu: Ruxandra Bălașu, Mihai Căpățînă

O femeie face un accident cu maşina şi ajunge să răspundă în faţa unui înger, care-i punctează fiecare răspuns. Jocul dintre ei ia însă, o turnură neaşteptată. Spectacolul Valsul Hazardului este o tragicomedie construită pe o structură suprarealistă. Totul e un joc condus de un înger total atipic, iar miza se schimbă şi creşte din ce în ce mai mult.

TEATRU
19:30 : „Dumnezeul de a doua zi” de Mimi Brănescu | Teatrul Mignon (Bdul Hristo Botev nr.1)
Producție Electric Theatre - Timișoara
Regie: Mihaela Lichiardopol
Cu: Bogdan Spiridon, Alina Chelba
Durata: 80'

O poveste emoționantă cu accente comice, dramatism, sensibilitate și dragoste.
„Dacă Mimi Brănescu m-ar provoca să dau un al doilea titlu acestei piese aș spune fără îndoială "Romeo si Julieta XXI". Doi tineri care se indrăgostesc iremediabil, în câteva ore, pe fundalul "balului" oferit de străzile Bucureştiului, care se iubesc tulburător și sunt fericiți într-o garsonieră de 40 m2 și cărora părinții imaturi reușesc să le facă viața un coșmar. Totul este brodat pe umorul de calitate inconfundabil al lui Mimi Brănescu. Și ca să închei tot cu o provocare și anume cu cea pe care am simțit că mi-o lansează mie, ca regizor, autorul : aceea de a materializa emoțiile ascunse sub ironie râs și chiar situații grotesti uneori. Dumnezeu de a doua zi este un spectacol emoționant în primul rând.” – Mihaela Lichiardopol (regizor)

TEATRU
21:00 : „La țigănci” după Mircea Eliade | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Producție Unteatru, București
Regie: Andrei și Andreea Grosu 
Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotleţ
Durata: 90'

La ţigănci- textul care vorbeşte cel mai clar şi în acelaşi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumuseţea luptei pe care o duci cu un text care are la bază o nuvelă fantastică e că indiferent de cine câştigă , rezultatul este uluitor: un spectacol în care recreem o lume neînţeleasă pe care încercăm să o decriptăm prin bucatele de limbaj recognoscibil.

TEATRU
21:00 : „Sex, drugs, gods and rock'n roll” după textele lui Eric Bogosian şi José Saramago | Godot SubScenă (Str. Blănari nr.14)
Producție Compania Aradi Kamaraszinhaz, Arad
Regie: Tapasztó Ernő
One-man show cu Harsányi Attila
Durata: 60'

Acest melanj din textele lui Eric Bogosian şi Jose Saramago intitulată Sex, drugs, gods & rock’n’roll reîncarcă Biblia. Actorul Harsányi Attila într-un scaun de birou echipat cu un microfon se schimbă dintr-un Dumnezeu top manager într-un Noe care suferă de depresie, dintr-un Cain destins într-un rocker care e mândru de trecutul lui plin de droguri. Îndepărtează şi face să fie înţeles ceea ce este aproape plictisitor de cunoscut, jucându-se iscusit şi trufaş cu întrebarea ce ar fi, dacă” - Jászay Tamás

TEATRU
21:30 : „Dragoste și căpșuni” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)
Producție Godot Cafe-Teatru, București
Regie: Marius Gâlea
Cu: Ana Odagiu, Alex Zob
Durata: 80'

Dragoste și Căpșuni explorează diferite teme, printre care și inutilitatea legăturilor care se bazează pe sex, dorință și pe versatilitatea comportamentului uman, care ne arată cine suntem de fapt și cum ne modificăm în funcție de persoana cu care intrăm în contact sau de momentul în care ne aflăm. Textul are o putere erotică mare, fără a fi indecent și are capacitatea de a te pune pe gânduri. Este o comedie interpretată de doi tineri și talentați actori, care au norocul de a da viață mai multor personaje.
Imaginativ! Vizual! Exploziv! Plin de umor! Hot!

WORKSHOP
„Meisner/Industry Workshop” cu Eugene Buică

“Actorii vor învăţa cum să trăiască cu adevărat în prezent şi să aducă autenticitate muncii lor, în timp ce devin prezenţi şi pentru partenerii lor de joc. A-ţi asculta partenerul şi a reacţiona sincer în faţa lui în fiecare moment, este ceea ce stă la baza actoriei. Exerciţiul repetiţiei este singura modalitate prin care se creează această bază actoricească. Iată câţiva dintre practicanţii tehnicii Meisner: Robert Duvall, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy, John Malkovich şi Kathy Bates.” – Eugene Buică.

Eveniment este realizat cu sprijinul Ambasadei S.U.A la București

WORKSHOP
„Casting Toolkit” cu Florentina Bratfanof

Participanţii vor trece prin situaţii şi exerciţii similare celor unui casting. Lucru pe text, distribuirea unor fragmente de scene, improvizaţie, filmări individuale ale probelor, feedback pe ceea ce s-a lucrat, alături de invitaţii surpriză din ultima zi a workshop-ului.

WORKSHOP
„The 24 Hour Play”

În 24 de ore se desfășoară întregul procesul de construcție al spectacolului, de la alegerea echipei, la scrierea piesei, repetiţii și până la ridicarea cortinei.

Duminică, 9 noiembrie

TEATRU
16:00 : „Mălăieș în Călcăieș” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)
Producție Frilensar - Iași
Regie colectivă
Cu: Ada Lupu, Loredana Cosovanu, Ioana Corban, Daniel Chirilă, Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu
Durata: 60'

Nu-i aşa că ţi-e dor de copilărie, de joacă şi de poveste? Vino la “Mălăieş în Călcăieş” un spectacol de teatru marca Frilensăr , un spectacol ce-şi propune să readucă în prim plan tradiţiile şi obiceiurile ca factor esenţial în recăpătarea identităţii naţionale. Sună măreţ, dar de fapt e o joacă de copii mari pe un scenariu din “Capra cu trei iezi”, o joacă plină de umor şi voie bună.

TEATRU
16:15 : „Dumnezeu iubește” de Zlata Demina | Teatrul de Artă București (Str. Sfântul Ștefan nr.21)
Producție Teatrul IV, București
Regie: Tomi Cristin
Cu: Amalia Ciolan, Tamara Roman, Teodora Calagiu Garofil, Ana Maria Carablais, Darius Daradici Liviu Cheloiu, Magda Catone
Durata: 1h

Dumnezeu iubește este un spectacol despre condiția femeii și despre rolul și rostul ei de mamă. Patru femei însărcinate sunt internate într-o rezervă a unui spital aşteptând să nască - patru destine care se intersectează într-un punct din timp și din spațiu, urmând ca mai apoi să-și reia traiectoriile separat, fiecare mai bogată cu o viață. Toate, afară de una.
Şase actori construiesc o poveste în care nu se poate să nu te regăsești, pentru că, până la urmă, cu toții suntem fii unor mame și, indiferent ce facem, pe toți ne iubește Dumnezeu.

CARTE DE TEATRU
18:00 : FNTi „CITESC TEATRU!” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Bălcescu nr.2)

Ana-Maria Nistor - lansarea volumului „PIAȚA TEATRULUI”, Editura Academiei Române

O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.
Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale, ci mai mult decât atât: o imagine multidimensională, o veritabilă hologramă sonoră, policromă și dinamică a unui fenomen cultural de substanță, surprins la o oră astrală a istoriei sale.
Vocea autoarei – caldă, empatică, irigată subtil de o ironie tandră – se interferează armonios și funcțional cu a marilor scriitori ai epocii (G. Călinescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Șerban Cioculescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian și mulți alții) într-o evocare polifonică, amplă și complexă a vieții din templul autohton al Thaliei și din pitoreștile lui împrejurimi complementare. 
PIAȚA TEATRULUI este, de la un capăt la altul, o carte fermecătoare despre o lume fermecată, populată de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni, cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburătoare care au fost mereu și vor rămâne întotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.

TEATRU
19:00 : „Advertego” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Bălcescu nr.2)
Producție Varoterem Projekt, Cluj-Napoca
Regie: Botos Bálint
Cu: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor, Sipos Krisztina, Imecs Tamás
Durata: 100'

Advertego este cea mai curajoasă abordare teatrală de până acum a trupei Waitingroom Project, rezultatul unei lungi căutări, cu nenumărate blocaje și renașteri, un experiment (auto)ironic de a ocoli clișeele. Advertego – spectacol care merită privit fără a căuta un fir narativ – este greu de încadrat într-o anumită categorie teatrală, dar ușor de savurat.

TEATRU
19:00 : „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Producție Unteatru, București
Regie: Mariana Cămărășan
One-woman show cu Florina Gleznea
Durata: 85'

Amplasată în mijlocul anilor ‘60, povestea pornește de la moartea recentă a lui Mario și dezvăluie modul în care, într-un priveghi solitar, Carmen, stabilește cu soțul ei un tragic și comic, acuzator și îngăduitor dialog-monolog, care pune în lumină personalitățile celor doi și conflictele lor de-a lungul întregii căsătorii. Opera lui Mario - romancier și jurnalist liberal este văzută de Carmen ca fiind una obscură și auto-compătimitoare, pietenii lui reprezintă o proastă influență, iar sexualitatea lui e jalnică. Ea îl acuză de o infidelitate imaginară (cu atât mai mult cu cât este ceea ce simte ea), în timp ce își afirmă cu mândrie propria virtute. Piesa are desigur și un subtext politic – răzbat aici vocile conservatoare ale Spaniei, pentru care moartea democrației este probabil, în secret, un triumf. Adevărul se dezvăluie subtil, dar și prin explozii surprinzătoare.

TEATRU
19:00 : „BOX F.M.” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)
Producție Radu Iacoban
Regie: Radu Iacoban
One-man show cu Cătălin Babliuc. Voci: Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu, Sorin Dobrin
Durata: 70'

"Nu vă zic să vă treziţi că vi s-a mai spus şi tot degeaba.
Suntem mahmuri din născare. "
David (Cătălin Babliuc) e un DJ de radio neconvenţional. Un prieten al umorului, un inamic al prostiei şi un degustător rafinat de muzică bună.

TEATRU
19:00 : „Cockoși” de Mike Bartlett | Teatrul Act (Calea Victoriei nr.126)
Producție Teatrul Act, București
Regie: Horia Suru
Cu: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş, Ionel Mihăilescu
Durata: 90'

“Un spectacol despre comunitatea gay? Dimpotrivă, despre relațiile umane. Se iubesc de șapte ani. Locuiesc împreună. Când, la un moment dat, între cei doi bărbați intervine o femeie. Ea luptă să-l câștige pe John. El luptă să-l păstreze pe John. Tensiunea situației declanșează în băiatul râvnit de amândoi o criză de identitate în toată regula. Cine va câștiga? În momentul în care o hotărâre începe să prindă contur și noi respirăm ușurați că John tocmai a ales, intervine elementul surpriză.” Cristina Rusiecki

EVENIMENT
21:30 : Gala de închidere – FNTi ediția a II-a | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național