29 septembrie 2022

Programul internaţional de observare a alegerilor parlamentare din Republica Kârgâză

vot sectie votare
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Directorul general al Departamentului informatizarea proceselor electorale, domnul Ovidiu-Alexandru Oproaica, participă, în perioada 26-29 noiembrie 2021, în calitate de observator internaţional, la Programul de observare a alegerilor parlamentare din Republica Kârgâză, ce vor avea loc în data de 28 noiembrie. Evenimentul este organizat de Comisia Centrală pentru Alegeri şi Referendumuri a Republicii Kârgâze.

Potrivit agendei, în preziua alegerilor observatorii internaţionali vor participa la prezentarea cadrului legal şi a sistemului informaţional electoral şi vor avea oportunitatea să asiste la o demonstraţie a modului de funcţionare a urnei electronice pentru citirea voturilor.

Programul din ziua votării cuprinde un tur al secţiilor de votare din Bişkek şi vizite la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a observa organizarea votului pentru cetăţenii din afara ţării, la sediul Ministerului Afacerilor Interne şi la sediul Ministerului Dezvoltării Digitale pentru a observa măsurile prin care este asigurată acurateţea şi transparenţa numărării voturilor.

Cetăţenii din Republica Kârgâză sunt chemaţi la urne în data de 28 noiembrie 2021 pentru a-i alege pe cei 90 de membri ai celei de-a şaptea convocări a Parlamentului. Acest proces electoral reprezintă primul scrutin organizat de la momentul modificărilor semnificative aduse legislaţiei electorale şi Constituţiei Kârgâzstanului.

După anularea oficială a rezultatelor alegerilor parlamentare din 6 octombrie 2020, alegerile din acest an vor aduce legitimitate următoarei convocări a Parlamentului.