Publicat: 8 Iunie, 2017 - 10:58
Share

Proiecțiile de film documentar sub marca KineDok powered by One World Romania continuă în luna iunie, în mai multe orașe din România, dar și în Cehia, Croația, Slovacia, Ungaria, Polonia Norvegia și Bulgaria. În România, KineDok este coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate.

Incepem vara cu un film de sezon, Turism! (Croația, 2016,  52 min). Turism! este un documentar despre ciclul vieții de pe coasta Adriaticii - un adevărat „sezon de vânătoare”, unde gazdele sunt vânătorii, turiștii cei vânați, iar personalul de curățenie elementul care vine să se bucure de resturile rămase. Gazdele experimentate știu fiecare truc cu privire la modul de a-și face oaspeții să se simtă ca acasă și să revină. Pe de altă parte, turiștii par să trăiască într-o binecuvântată ignoranță în ceea ce privește jocul din care fac parte, observând totul prin lentilele aparatelor de fotografiat.

Patru din cele cinci proiecții ale filmului Turism! îl vor avea ca invitat pe regizorul Tonći Gaćina.  Acesta va fi prezent în Brăila, luni, 12 iunie la Biblioteca Județeană Panait Istrati (Piața Poligon, nr.4), în Odorheiul Secuiesc, miercuri, 14 iunie 2 la Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc (Piaţa Kõkereszt, nr. 2), în Miercurea Ciuc, joi, 15 iunie 2017 la Muzeul Secuiesc al Ciucului (Piața Cetății, nr. 2) și în București, vineri 16 iunie la Manasia Hub (Stelea Spătarul, nr. 13).

Tonći Gaćina s-a născut în 1983 în Split. A absolvit Split Art Academy, departamentul Film și Video în 2010 și a obținut o diplomă în Regie de Film și TV (film documentar) în 2015 la Academy of Dramatic Art (Zagreb). Filmografie: Pape (2010), Šta bi bilo… (2009), 22:22 Split-Zagreb (2008), Heritage (2010) and Fire (2012).