29 septembrie 2022

Programul Muzeului Național al Literaturii Române în perioada 23 – 29 august 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Joi, 26 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok | Ziua femeii (Women’s Day
(regia Dolya Gavanski, Marea Britanie, Germania, Rusia, Bulgaria, 2019, 85 min., subtitrare în limba română)

Apelând la o documentare extensivă, la un material de arhivă rar și remarcabil, precum și la oameni fascinanți, „Ziua femeii” se concentrează pe femei cu un trecut și cu împliniri variate. În discuțiile intime cu regizoarea Dolya Gavanski, acestea își dezvăluie gândurile personale, temerile și sentimentele. „Ziua femeii” explorează, printre altele, supraviețuirea asediului Leningradului la temperaturi sub zero grade; provocarea pe care o constituie sexul în apartamente comunale; contrabanda cu literatură interzisă; zborul în spațiu, redenumirea unui soț și realizarea piruetei perfecte în baletul sovietic. Să nu mai menționăm complexitatea politică și culturală a arderii voalurilor.
Premii şi participarea la festivaluri
Moscow IFF 2019; Yalta IFF 2019; European FF Palić 2019; Istanbul FF 2020

Proiect iniţiat şi coordonat de Asociația One World Romania

Pentru rezervări şi informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Vineri, 27 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Serile „Memoria exilului românesc”
Proiecție de film | Mi se oprise timpul – Pan Vizirescu și Captiv în lumea liberă – Theodor Cazaban

Prezintă: Marilena Rotaru

Până în 27 august, în fiecare vineri, de la ora 20.00, sunteți invitați la Serile „Memoriei Exilului Românesc”.
Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca.

Sâmbătă, 28 august 2021, 11.00 – 18.00
Calea Victoriei 110
Străzi deschise | MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la evenimentele în aer liber pe care le organizează în fiecare sâmbătă, în cadrul proiectului inițiat de Primăria Municipiului București, Străzi deschise.

Expoziție Nichita Stănescu, frumos ca umbra unei idei

Cele 12 panouri reprezintă o incursiune în viaţa şi opera poetului necuvintelor, Nichita Stănescu. Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

„Mă uit în urmă asupra vârstelor mele, asupra trupurilor pe care le-am înşirat în sus, ca pe un stâlp ce sprijină cerul cu soare la mijloc […]. E-un trup de bărbat ce ţine pe frunte tălpile scorojite ale unui bătrân, e-un bătrân cu mustaţa-ngălbenită de tutun […]. Viaţa aceasta a mea, ca un stâlp, o dărui să sprijine bolţile voastre, la nunţi şi la naşteri.” (Nichita Stănescu)

Sâmbătă, 28 august 2021, 11.00-14.00

ProVERBial la Atelierele Thomasinei – atelier de educație muzeală pentru copii
Spații interactive – șotronul cuvintelor, atelier DADA, geometrii poetice
Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor
Pentru rezervări şi informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Evenimente viitoare:

Marți, 31 august 2021, 16.00-19.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

A XIII-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, de Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită în Grădina MNLR prin Maratonul de Poezie şi Jazz, la care vor participa 10 poete şi 11 poeţi, alături de invitatul special, poetul și actorul Liviu Lucaci, rectorul UNATC I. L. Caragiale din București. Maratonul va fi difuzat de Radio România Cultural, începând cu ora 22.00, în aceeaşi zi.

Intrarea la eveniment se face numai pe bază de invitații care pot fi solicitate la adresa de e-mail cipariu@yahoo.com, în limita locurilor disponibile, cu păstrarea regulilor impuse de prevenirea Covid-19.

Puteți vizita la MNLR

Expoziția de bază

Casele Memoriale ale MNLR

Expoziții temporare

Expozițiile temporare de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 pot fi vizitate de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind două (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau patru (dacă fac parte din aceeași familie).

Expozitia „Horațiu – grafică, desen, pictură”
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”
Calea Griviței 64-66

Expoziția reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu-Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York, peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

Expoziția este deschisă în perioada 30 iulie – 18 septembrie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române a creat o serie de suvenire, de la tricouri colorate, cu unele dintre cele mai inspirate desene ale artistului, la măști de protecție și sacoșe de in, numai bune pentru plimbările de vară.

Pentru mai multe modele, puteți accesa site-ul: https://mnlr.ro/magazin-online/

Suvenirele pot fi achiziționate direct de pe site-ul MNLR, dar și de la librăria din Calea Griviței 64-66 și de la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8

Micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti
12 iulie – 31 august 2021

Expoziția, organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti (Șos. Kiseleff nr. 28-30), își propune să prezinte vizitatorilor fotografii, cărți poștale, precum și manuscrise semnate de fondatorul „muzeului în aer liber”, sociologul român Dimitrie Gusti, documente păstrate cu grijă în arhiva Muzeului Literaturii.

Pornind de la portretul pe care Pompiliu Constantinescu i-l face lui Dimitrie Gusti, pe care-l numește „paradox viu”, prin intermediul materialelor expuse, vizitatorii vor reuși să descifreze câteva dintre acele trăsături esențiale care l-au definit pe distinsul sociolog.

Expoziția face parte din cadrul proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală. Prima „oprire” a avut loc la Muzeul Antipa, unde am prezentat micro-expoziția Pescuitorii de gânduri și amintiri.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Călătoriile scriitorilor români | Expoziţie MNLR în Plaza România
23 – 31 august 2021

În plin sezon estival, Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Plaza România și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să explorați diferitele tipuri de călătorii experimentate de scriitorii români: călătorii de studii, de documentare, turistice, inițiatice.

Pornind din București, ajungem la Constanța în compania Aidei Vrioni, pentru care zgomotul valurilor este asemănat unei „muzici pasionate”. Din Constanța, Mircea Eliade pleacă mai departe, ajungând cu vaporul în Alexandria, pentru ca, din orașul egiptean, Port Said, să se îmbarce pe transatlanticul japonez Hakone Marti, în drumul său spre India.

Din Buștenii lui Camil Baltazar, oraș asemănat unuia elvețian, trecem granița în țara sârbească cu Constantin Sandu-Aldea, iar mai departe, ajungem în Italia, pentru a ne uimi în fața frumuseților Florenței cu Gala Galaction și apoi la Roma, unde vom sta opt zile împreună cu Sextil Pușcariu. Nu vom ocoli Berlinul, mai exact strada Tiergarten, pe care o vom străbate împreună cu Mateiu Caragiale. Popasul la Atena va fi o revelație, minunile oraşului vor fi „sorbite cu patimă și cu intensitatea neofitului” (Ion Pillat).

Ne întoarcem în „Egiptul visurilor” lui Panait Istrati. Traversăm Oceanul Atlantic însoțiți de Jean Bart pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii, în Yellowstone National Park, primul parc național din lume, situat în creierii Munţilor Stâncoşi. Vom sfârși călătoria noastră în tropicalul Hawaii (Honolulu), unde Ștefan Baciu s-a stabilit şi a locuit până la sfârşitul vieţii.

Atât manuscrisele, cât și fotografiile expuse fac parte din fondul bogat al Muzeului Național al Literaturii Române, fiind atent selectate de muzeografii și redactorii MNLR pentru publicul vizitator al centrului comercial.

Echipa de proiect: Daniela Băbu, Zamfir Bălan, Anița Grigoriu, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Gabriela Toma
Creație grafică: Cristina Milca
Relații Publice: Andreea Balaban

Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 – 31 august 2021, de luni până duminică, în Plaza România (Bd. Timişoara 26).

Pentru detalii, puteţi suna la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau puteţi trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.

Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi.
Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Expoziţii în pregătire:

Expoziţie Alexandru Samurcaş, organizată de MNLR în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Sala Acvarium, în perioada 9 – 21 septembrie 2021.

Expoziţie dedicată scriitorilor în ipostaza lor de elevi şi profesori, completată de imagini şi informaţii despre şcolile şi liceele de altădată, din arhiva MNLR. Expoziţia va fi prezentată, pe tot parcursul lunii septembrie, în Bucureşti Mall Vitan şi în Plaza România.

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 23 august 2021, ora 19.00: Sebastian-Vlad Popa
Joi, 26 august 2021, ora 19.00: Adrian Guță
pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #58 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 23 august 2021, este Sebastian-Vlad Popa, critic și istoric literar și teatral, eseist, director al revistei Infinitezimal, profesor la Universitatea din București.

Invitatul episodului #59 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 26 august 2021, este Adrian Guță, critic și istoric al artelor vizuale, profesor la Universitatea Naționale de Arte din București.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Episoadele anterioare ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

Joi, 26 august 2021, ora 20.00
Litera Mov cu Doina Ruști despre creatorii de ficțiune

Cele mai recente episoade ale rubricii Litera Mov pot fi accesate aici.

Duminică, 29 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Eniko Szilaghi

Materialul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR și pe site-ul MNLR.

Duminică, 29 august 2021, ora 13.00
Indulgențe cu Ion Mureșan

Cele mai recente episoade din Indulgențe pot fi urmărite aici.
Cărți și suvenire

Vă invităm să explorați magazinul nostru on-line de cărți și suvenire. Puteți „răsfoi” paginile dedicate albumelor de artă, lucrărilor de avangardă, cărților bilingve, revistelor literare și operelor fundamentale. Suvenirele personalizate sunt înfrumusețate cu o serie de imagini, desene, portrete ale scriitorilor, atent selectate din bogata arhivă a MNLR.

De asemenea, cu ocazia expoziției Horațiu – grafică, desen, pictură, Muzeul Național al Literaturii Române a creat o serie de suvenire, de la tricouri colorate cu unele dintre cele mai inspirate desene ale artistului, la măști de protecție și sacoșe de in, numai bune pentru plimbările de vară.
Pentru mai multe modele, puteți accesa site-ul: https://mnlr.ro/magazin-online/
Suvenirele pot fi achiziționate direct de pe site-ul www.mnlr.ro, dar și de la librăria din Calea Griviței 64-66 și de la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8

Puteți opta pentru plata cu cardul!