25 iunie 2022

Programul Naţional Cantus Mundi şi Loteria Română au dotat 20 de şcoli din mediul rural cu materiale didactice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Naţional Cantus Mundi, cu sprijinul Companiei Naţionale Loteria Română, a dotat cu materiale didactice pentru desfăşurarea orelor de educaţie muzicală 20 de şcoli din mediul rural sau din zone defavorizate, în cadrul proiectului „Ora de muzică rămâne în orar”.

Kit-ul creat în perioada de desfăşurare a proiectului conţine: clopoţei Thomann Rainbow Deskbells, boomwhackers BW-DG, metronom, culegeri de partituri şi alte materiale didactice moderne, necesare desfăşurării orelor de educaţie muzicală în condiţii optime.

Toate aceste materiale didactice au ca scop perfecţionarea experienţei didactice la orele de educaţie muzicală şi de cor din 20 de şcoli, care au fost selectate pe baza unor criterii de natură socială şi geografică. Proiectul „Ora de muzică rămâne în orar” vizează totodată promovarea diversităţii, a toleranţei în mediul şcolar şi incluziunea copiilor.

„Instrumentele muzicale primite în cadrul proiectului „Ora de muzică rămâne în orar” constituie baza oricărei şcoli în activităţile de educaţie muzicală instrumentală şi sunt absolut necesare pentru ca orice oră de educaţie muzicală să se desfăşoare corect, în timp ce copiii au o experienţă educativă de calitate, distractivă, dinamică. De exemplu, practica instrumentală realizată cu ajutorul clopoţeilor muzicali reprezintă punctul de pornire pentru dezvoltarea abilităţilor muzicale, a gustului muzical şi estetic. Oferirea lor reprezintă un real ajutor pentru profesori. Alături de resursele postate pe platforma Cantus Mundi, aceste instrumente oferă copiilor o viziune artistică asupra artei sunetelor, mult mai largă. Felicit iniţiativa Programului Naţional Cantus Mundi!” – a declarat Ana – Maria Rusu, Profesor de muzică, dirijor, formator Cantus Mundi.

Implementarea proiectului „Ora de muzică rămâne în orar” reprezintă un demers mai mult decât necesar în mediul rural şi în zonele defavorizate, unde riscul abandonului şcolar atinge cote îngrijorătoare. În aceste condiţii, proiectul urmăreşte diminuarea barierelor care ar putea genera discriminare între elevi, prin crearea unui mediu în care toţi elevii se pot dezvolta împreună armonios.

*

Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat cu implicarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 10 ani de activitate, programul reuneşte sub umbrela sa un număr impresionant de peste 1.680 de coruri. Peste 60.000 de copii şi tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii noastre.

Loteria Română este una dintre cele mai vechi instituţii româneşti, care a sărbătorit anul acesta 115 ani de activitate, fiind înfiinţată în 1906, în scop social, pentru a sluji interesul public şi naţional. În toată această perioadă, indiferent de vremuri şi de provocările fiecărei etape din istoria sa, Loteria Română şi-a onorat misiunea importantă de a contribui la finanţarea obiectivelor de interes public naţional, prin oferirea de jocuri responsabile, la cele mai înalte standarde de securitate şi integritate, care să îndeplinească cerinţele şi aşteptările jucătorilor. Compania Naţională Loteria Română S.A. desfăşoară activitate de interes public în domeniul jocurilor de noroc şi are calitatea de unic organizator, pe întreg teritoriul ţării, pentru jocurile de tip loto. În prezent, cea mai mare parte din profitul net este direcţionată către bugetul de stat, sub formă de dividende. De asemenea, 2% din încasările companiei merg către Fondul Cultural Naţional, din care se finanţează proiecte ce susţin creaţia contemporană românească şi valorizarea patrimoniului.