Publicat: 4 Decembrie, 2015 - 18:03

În cadrul “Caravanei POR 2014-2020”, ieri, 3 decembrie a.c., a avut loc în Bucureşti o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) şi cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADR-BI).

Întâlnirea a presupus discuţii pe marginea situaţiilor concrete cu care se confruntă autorităţile locale în demersurile de accesare a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional (POR) şi prezentări ale Axelor Prioritare ce vizează modernizarea urbană şi reabilitarea termică a imobilelor. Aceste domenii reprezintă subiecte foarte importante pentru autoritatea publică a Sectorului 6. Primăria Sectorului 6 are în desfăşurare două proiecte de regenerare şi modernizare urbană, în cartierele Militari şi Drumul Taberei. Totodată, instituţia a demarat discuţiile pe marginea Ghidului Solicitantului aferent noului program de anvelopare termică, ghid aflat încă în dezbatere publică.

Reprezentanţii ADR-BI au subliniat că regiunea Bucureşti-Ilfov beneficiază de alocarea a 449,09 milioane de euro, fonduri europene pentru obiectivele tematice 1-4 din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Aceste obiective includ activităţi de reabilitare termică, planuri de mobilitate şi revitalizare urbană, infrastructură de educaţie şi iniţiative pentru IMM-uri. 

“Aceste dezbateri au rolul de a clarifica procedurile de lucru şi calendarul de activităţi ale POR 2014-2020. Am fost informaţi că, la acest moment, niciun ghid nu a fost definitivat, toate aflându-se încă în faza consultării publice. Termenul prevăzut pentru lansarea ghidurilor este primul semestru al anului 2016, cu o perioadă de 30 de zile între lansare şi deschiderea sesiunilor de finanţare. Programul Operaţional Regional 2014-2020 reprezintă o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii Sectorului 6”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 succede Programului Operaţional Regional 2007-2013 şi este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare.
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a fost adoptat de Comisia Europeană (CE) pe data de 23 iunie 2015. În luna mai 2015 a fost lansat în consultare publică “Ghidul solicitantului. Condiţii generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014-2020”.